назад
26.10.18

Директор Регіонального центру Олена Демченко взяла участь у ІІІ Всеукраїнській за міжнародною участю науково-практичній конференції

SuR 181026 20На базі Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого 25-26 жовтня 2018 року  відбулася  ІIІ Всеукраїнська за міжнародною участю науково-практична конференція: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти».

Захід такого формату проводиться на Полтавщині втретє та має на меті залучити наукових та практичних працівників до дослідження теоретичних та практичних проблем адаптації правової системи України до права Європейського Союзу. Серед поважних гостей та партнерів на запрошення директора Регіонального центру з надання БВПД у Полтавській області Олександра Черчатого участь у заході взяла й очільниця системи БВПД Сумщини Олена Демченко.

SuR 181026 21Перша заступниця директора Координаційного центру з надання правової допомоги Оксана Василяка передала привітання учасникам конференції від директора Координаційного центру з надання безоплатної правової допомоги Олексія Бонюка.

SuR 181026 23«В умовах динамічного розвитку суспільства першочерговим питанням у будь-якій діяльності є наявність необхідної нормативно-правової бази задля реалізації представниками державних органів своїх функціональних повноважень. Адаптація національного законодавства до норм права ЄС має особливу значущість та актуальність, адже це сприяє не лише створенню відповідної правової бази для належного членства України у складі  ЄС, а й створення належного підґрунтя задля відповідних реформ у нашій державі, у тому числі, що стосується забезпечення громадян якісними правовими послугами, що є ознакою справжньої демократії у суспільстві», – повідомила Оксана Василяка.

SuR 181026 24

Конференція відбулася за окремими панелями під час яких науковці, представники органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, навчальних закладів та системи безоплатної правової допомоги ознайомили учасників із загальнотеоретичними та практичними проблемами адаптації вітчизняної правової системи до права Європейського Союзу.

SuR 181026 25

SuR 181026 22Про актуальні питання безоплатної правової допомоги, її можливості, розвиток, проблемні питання та перспективи розвитку в Україні розповіли учасникам заходу керівники Координаційного центру з надання правової допомоги,  а також системи безоплатної правової допомоги із Полтавської, Сумської, Харківської та Луганської, Чернігівської, Херсонської, Закарпатської, Львівської областей.

SuR 181026 26Очільниця Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко виступила з доповіддю «Роль громадських організацій Сумщини як агентів змін у формуванні правової свідомості громадян». Фахівчиня наголосила, що система безоплатної правової допомоги на сучасному етапі розвитку нашої держави співпрацює в тій чи іншій мірі з великою кількістю зацікавлених сторін, у тому числі громадськими організаціями, що можуть впливати на рівний доступ до безоплатної правової допомоги, довіри суспільства до цієї системи загалом. Тож, існування поряд з державною системою безоплатної правової допомоги мережі громадських організацій є вкрай важливим фактором. «Співпраця з громадськими організаціями Сумщини орієнтована на формування активної життєвої позиції громадян, які потім стають агентами змін у місті, селищі, громаді; здійснення супроводу для окремих категорій громадян фахівцями у галузі психології», – зазначила Олена Демченко. Також директорка Регіонального центру навела яскраві приклади успішної співпраці системи БВПД Сумщини з громадськими організаціями. Зокрема, це спільна правопросвітницька робота із численними ГО, такі як «Клуб «Шанс», члени якої є вразливою категорією осіб – споживачі ін’єкційних наркотиків (СІН), люди, які живуть із ВІЛ/СНІДом (ЛЖВС), туберкульозом (ТБ), вірусними гепатитами (ВГ), люди, які відбувають покарання, та їхні близькі, особи, звільнені з місць позбавлення волі. Правозахист внутрішньо переміщених осіб система БВПД Сумщини здійснює спільно з ГО «Інтелект Сумщини» у партнерстві з ГО «Фундація прав людини» тощо.

Як приклад, можна навести співпрацю і Конотопського місцевого центру з громадською організацією «Конотопський інформаційно-технологічний кластер», що триває другий рік поспіль, та ін. На Шосткинщині – це активна співпраця із ГО «Потрібні люди» та багатьма іншими організаціями. Сумський місцевий центр формує Агентів змін шляхом проведення занять для активних громадян у Школі волонтерів та Школі параюристів, які діють на територіях ОТГ Сумського, Путивльського та Краснопільського районів. Співпраця з громадськими організаціями «Сумське громадське коло», «Калинове гроно», «Батьки онкохворих дітей», «Мешканці приватного сектору», «Родинне коло Тростянеччини» орієнтована на розвиток уміння кожного громадянина міркувати, аналізувати, порушувати питання, шукати відповіді на них, робити власні висновки, адаптуватися до суспільних змін, захищати свої інтереси. І це далеко не весь перелік успішних проектів та результативного партнерства ГО із системою безоплатної правової допомоги на Сумщині.

SuR 181026 27Захід зібрав когорту науковців, представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, судової системи, системи безоплатної правової допомоги з м. Полтави, Києва, Львова, Закарпаття, Херсона, Чернігова, Харкова, Києва, Одеси, Дніпра та Кременчука у сфері застосування європейського права та безоплатної правової допомоги. У конференції взяли участь 26 докторів наук, 24 кандидата наук, 44 учасники з числа представників органів влади та 21 учасник з числа аспірантів, здобувачів та студентів.

Почесними гостями заходу стали представники з числа науковців навчальних закладів із Республіки Болгарія, Республіки Польща, Литви, Грузії та Казахстану.

SuR 181026 28Організаторами конференції цього року стали вищі навчальні заклади та державні установи, серед них: Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, Полтавський юридичний інститут Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого; Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна; Дніпропетровський регіональний інститут державного управління Національної академії державного управління при Президентові України; Українська асоціація європейських студій.

Конференція пройшла у форматі жвавої дискусії, обговорення питань, винесених на розгляд, проблемних питань щодо адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та шляхи їх подолання.

Матеріали конференції надруковані в рамках реалізації обласної Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.