назад
26.10.18

Директор Регіонального центру розповіла про партнерство заради якості безоплатної правової допомоги на ІІІ Всеукраїнській науково-практичній конференції

44702850 1082510558574352 5078606305610956800 n25-26 жовтня директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко виступила з доповіддю «Партнерство заради якості безоплатної правової допомоги» на ІIІ Всеукраїнській за міжнародною участю науково-практичній конференції: «Адаптація правової системи України до права Європейського Союзу: теоретичні та практичні аспекти», що відбулася на базі Полтавського юридичного інституту Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого .

Захід такого формату проводиться на Полтавщині втретє та має на меті залучити наукових та практичних працівників до дослідження теоретичних та практичних проблем адаптації правової системи України до права Європейського Союзу.

Серед присутніх гостей були: керівники Координаційного центру з надання правової допомоги, а також системи безоплатної правової допомоги із Полтавської, Сумської, Харківської, Луганської, Чернігівської, Херсонської, Закарпатської та Львівської областей. 

15753

«Система безоплатної правової допомоги функціонує в Україні вже шостий рік, але постійно обговорюються шляхи досягнення вищої якості правової допомоги та кращої взаємодії для забезпечення справедливого правосуддя. У функціонуванні системи, існує коло викликів у взаємодії із судами та правоохоронними органами області, які стоять на «порядку денному». У першу чергу, виявляються порушення працівниками органів внутрішніх справ права на захист і штучні обмеження можливостей для реалізації процесуальних повноважень адвокатами. Зокрема, спостерігається негативна динаміка у дотриманні процесуальних норм з боку слідства, яка потребує уваги та належного реагування. Кількість випадків порушення прав сторони захисту на конфіденційне побачення із клієнтом, за свідченням наших адвокатів зросла, а кількість випадків, коли час фактичного затримання не співпадає із часом, зазначеним у протоколі затримання, збільшилася на 20 %», – зазначила у своєму виступі Ірина Протченко.

43737404 1082458495246225 6450111864280973312 n

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Чернігівській області підкреслила, що вже шостий рік діє новий кримінальний – процесуальний кодекс України. Шостий рік є унікальна можливість захищати права людини дійсно на рівних з обвинуваченням підставах. Втім, моніторинг показує, що ситуація із захистом прав людини, на жаль, не покращується.

Ірина Протченко зауважила, що з метою вирішення вищезазначених проблем в Чернігівській області налагоджена співпраця з регіональним представником Уповноваженого Верховної Ради з прав людини. Подальша співпраця підвищить дієвість втручання представника, зокрема, у випадках жорстокого поводження в місцях позбавлення волі, дотримання принципу недискримінації та захисту даних.

«Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області співпрацює з Чернігівським громадським комітетом захисту прав людини. Проводяться спільні заходи щодо інформаційної кампанії з питання дій громадянина України якщо він потрапив до ситуації, що пов’язана з сучасними формами рабства у Росії, зокрема, шляхом обману, шантажу, використання уразливого стану, погроз чи насильства був/була залучений(на) до незаконного обігу наркотиків. В Чернігівській області офіційно зареєстровано таких дев’ять осіб», – ознайомлюючи присутніх з партнерами, якими співпрацює система БВПД у Чернігівській області, зауважила Ірина Протченко.
«Успіх системи правової допомоги полягає у наданні послуг високої якості. Саме завдяки цьому будується довіра до системи зі сторони клієнтів», – узагальнила вона.

Під час конференції всі присутні вели жваву дискусію, обговорювали питання, винесені на розгляд, проблемні питання щодо адаптації законодавства України до права Європейського Союзу та шляхи їх подолання.44900271 566013830522923 7457582931314212864 n

Нагадуємо, за правовою допомогою можна звернутися до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області за адресою: м.Чернігів, вул. П’ятницька, 39, оф. 711, тел: (0462) 651-477, E-mail: office.chernihiv@legalaid.cn.ua

Єдиний номер системи безоплатної правової допомоги 0 800 213 103.