назад

Директор Регіонального центру взяв участь в обговоренні проекту закону про адвокатуру

2340Директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ростислав Руденко взяв участь у ХІ професійному обговоренні проекту Закону України «Про адвокатуру та адвокатську діяльність», проведеному Асоціацією правників України (АПУ) спільно з Проектом ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» 1 квітня 2016 року у місті Луцьку.

В ході обговорення організаторами заходу було акцентовано увагу на низці недоліків у законопроекті, які потребують уточнення. Це – прогалини у контексті зміцнення професійних прав та гарантій адвокатської діяльності, непередбачена можливість проведення допитів свідків адвокатом. Також в ньому присутні пропозиції, які містять обмеження стосовно адвокатського запиту. При цьому, окрім таємної, не підлягає наданню інформація, що має статус службової, комерційної таємниці, персональні дані та інформація, яка порушує права третіх осіб на захист інтелектуальної власності, а це значно звужує перелік відомостей, які можуть бути надані у відповідь на адвокатський запит.

2340

Учасниками круглого столу було висунуто ряд пропозицій стосовно питання адвокатського запиту, виключення з проекту положення пропонованих змін щодо притягнення адвоката до адміністративної відповідальності за зловживання правом на адвокатський запит, законодавчого закріплення обов’язку повідомляти відповідну раду адвокатів про факт проведення слідчих дій стосовно адвоката або його затримання.

Також окрему увагу було зосереджено на статусі помічника адвоката та відповідальності, яку може нести адвокат за дії свого помічника.

Долучаючись до обговорення, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Волинській області Ростислав Руденко акцентував увагу на необхідності законодавчого гарантування оплати адвокату за надання безоплатної правової допомоги.

2339

У дискусії також брали участь: Президент АПУ Денис Бугай, експерт Проекту ЄС «Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні» Оксана Цимбрівська, адвокат, Член Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури України від Рівненської області Сергій Удовиченко, адвокат, керуючий партнер Fomin&Partners Ігор Фомін, голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Волинської області Микола Сорокопуд та адвокат, експерт Інституту політичної освіти Андрій Осіпов.