назад
27.10.17

Директори центрів системи БВПД Сумщини обговорили результати діяльності за 9 місяців 2017 року

SuR 171027 2726 жовтня у Конотопському місцевому центрі з надання безоплатної вторинної правової допомоги відбулося засідання Керівної ради Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД у Сумській області під головуванням директора Регіонального центру Олени Демченко. Учасники засідання обговорили питання основної діяльності центрів безоплатної вторинної правової допомоги Сумщини за 9 місяців 2017 року.

Керівна рада, до складу якої входять директор Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко, директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко, директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир, директор Конотопського місцевого центру з надання БВПД Олександр Муха та директор Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Микола Гудіма звітували щодо матеріально-технічного забезпечення, інноваційних підходів та впровадження практик в процесі діяльності, нормотворчості через робочі групи, розгляду звернень громадян, що надійшли до Регіонального та місцевих центрів за 9 місяців 2017 року.

SuR 171027 26

Зі вступним словом до учасників засідання звернулася директор Регіонального центру Олена Демченко, яка наголосила на важливості обговорення поточного стану справ у центрах, що представляють систему БВПД регіону задля вивчення позитивних практик, коригування помилок та, підвищення ефективності роботи спеціалістів.

Так, директор Сумського місцевого центру з надання БВПД Валентина Трошечко повідомила щодо кількісних показників роботи центру у порівнянні з аналогічним періодом 2016 року: «Здійснюючи порівняльний аналіз, було виявлено, що кількість клієнтів зросла на 1652 особи і становить 3486. Безоплатну вторинну правову допомогу було надано 1008 громадянам (раніше цей показник становив 238). Не залишилися на місці й показники кількості зареєстрованих звернень. Наразі їхнє число досягло 4952 (у 2016 році – 2438). Серед них і письмові звернення у кількості 1080 (278 за вказаний період 2016 року)».

SuR 171027 24

У свою чергу, директор Охтирського місцевого центру з надання БВПД Тамара Козир розповіла про активну діяльність спеціалістів центру в галузі правопросвітництва. «У вересні 2017 року ми розпочали діяльність в межах освітньо-виховного проекту «Розуміємо права дітей». Він розроблений та започаткований підписанням угоди про його реалізацію спільно з відділом освіти Охтирської міської ради та залученням учнів Охтирського МЦПО МАН. Мета проведення – формування важливості знань про права людини та дитини; сприяння становленню активної позиції щодо взаємозв’язку конституційних прав та обов’язків; виховання правової поведінки та вміння надавати юридичну оцінку різноманітним ситуаціям, вчинкам людей у правовому полі», – зазначає вона.

SuR 171027 22

За словами директора Конотопського місцевого центру з надання БВПД Олександра Мухи, за 9 місяців 2017 року працівниками центру було зареєстровано 3805 звернень громадян. «Що стосується безпосередньо надання безоплатної вторинної правової допомоги, то 44% від загальної кількості осіб, яким надано вторинну правову допомогу, становлять особи шодо яких суд приймає рішення про примусове психіатричне лікування та 44% – це особи, середньомісячний дохід сім’ї яких нижче суми прожиткового мінімуму. Також БВПД було надано людям з інвалідністю (6%), учасникам бойових дій (5%) та ВПО (1%)», – звітує він.

SuR 171027 21

Директор Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Микола Гудіма розповів про активну взаємодію центру з засобами масової інформації області з метою правопросвітництва: «За вказаний період нами було реалізовано 80 виступів у ЗМІ. З них: 3 – на радіо, 12 – на телебаченні, 16 – в друкованих засобах масової інформації, 49 – в Інтернет виданнях».

SuR 171027 25

До участі в засіданні Керівної ради були також запрошені заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва, головний бухгалтер Регіонального центру Світлана Литвиненко та начальник відділу моніторингу діяльності місцевих центрів Регіонального центру Наталія Поставська.

Тож заступник директора Валентина Волобуєва повідомила про підсумки роботи Регіонального центру за 9 місяців 2017 року. Вона зазначила, що у вказаний період працівники зробили значний акцент на залученні до взаємодії структур, організацій та відомств різної спрямованості. «Приміром, нами укладено ряд Меморандумів про співпрацю з представниками освіти області. До спільної роботи були залучені Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, Управління освіти і науки Сумської міської ради, Сумський державний університет, Департамент освіти і науки облдержадміністрації тощо. Ми проводимо ряд заходів з метою правопросвітництва та активно поширюємо правову інформацію в колі наших партнерів, їхніх колег, учнів, студентів тощо», – говорить Валентина Волобуєва.

SuR 171027 23

Здійснивши аналіз виконання кошторису Регіональним та місцевими центрами за 9 місяців 2017 року, головний бухгалтер Регіонального центру Світлана Литвиненко зазначила: «Відповідно до затверджених кошторисів по Сумському регіону було профінансовано 11 568 515, 00 грн. Наразі директорам місцевих центрів з метою ефективного  використання бюджетних коштів здійснити аналіз прогнозу видатків до кінця 2017 року з урахуванням невикористаних асигнувань за бюджетними програмами КПКВ 3603020 «Забезпечення формування та функціонування системи безоплатної правової допомоги», КПКВ 3603030 «Оплата послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги» і вжити заходів щодо повного використання направлених асигнувань до кінця поточного року».

Діяльність бюро правової допомоги у ІІІ кварталі цього року охарактеризувала Наталія Поставська. «Нами було створено рейтингову шкалу відповідно до показників роботи бюро за різними напрямками діяльності: кількістю осіб;які зверталися за допомогою,  кількістю звернень; кількістю прийнятих рішень про надання БВПД; кількістю проведених правопросвітницьких заходів, доступу до сервісів Мін’юсту; показниками діяльності дистанційних та мобільних пунктів доступу. З результатами нашого аналізу можна ознайомитися на сторінках сайту Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області».

SuR 171027 28

Тож питання порядку денного засідання Керівної ради були розглянуті в повному обсязі. Роботу Регіонального та місцевих центрів, відповідно до поданої інформації, визнано задовільною – таке рішення прийнято одноголосно.