назад

Diskrimnatsya ukrainok pri pratsevlashtuvann 3Ґендер. Ґендерна рівність. Ґендерна дискримінація – ці слова та словосполучення, сьогодні можна побачити та почути будь-де, але що саме вони означають, яке законодавство протидіє цьому явищу, для більшості пересічних українців заливається загадкою.

       Аби розтлумачити дане поняття та виправити необізнаність мешканок міста Бердянська та району, було прийнято рішення зібрати жінок в Бердянському міськрайонному центрі зайнятості.

       Тому, 29 листопада, заступник директора Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Валентина Матвєєва спільно з начальником відділу правопросвітництва Вікторією Донцовою завітали до партнерської установи, де їх вже чекали близько двадцяти жінок. Також гостями на заході стали представники Мобільної бригади з протидії домашнього насильства, що надають комплексну психологічну допомогу та підтримку потерпілим від будь-яких проявів насильства.Diskrimnatsya ukrainok pri pratsevlashtuvann 1

       – Що ж таке ґендерна дискримінація та з якими її проявами стикаються українські жінки кожен день? – розпочала Валентина Матвєєва, – Відповідно до закону України «Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків» ґендерна рівність – це рівний правовий статус жінок і чоловіків та рівні можливості для його реалізації, що дозволяє особам обох статей   брати   рівну   участь   у всіх сферах життєдіяльності суспільства.

       Далі Валентина Матвєєва приділила увагу ст. 2-1 Кодексу законів про працю, та зауважила, що ця стаття є відносно новою.  Тож згідно трудового законодавства, забороняється будь-яка дискримінація у сфері праці, зокрема порушення принципу рівності прав і можливостей, пряме або непряме обмеження прав працівників залежно від раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, гендерної ідентичності, сексуальної орієнтації, етнічного, соціального та іноземного походження, віку, стану здоров’я, інвалідності, підозри чи наявності захворювання на ВІЛ/СНІД, сімейного та майнового стану, сімейних обов’язків, місця проживання, членства у професійній спілці чи іншому об’єднанні громадян, участі у страйку, звернення або наміру звернення до суду чи інших органів за захистом своїх прав або надання підтримки іншим працівникам у захисті їх прав, за мовними або іншими ознаками, не пов’язаними з характером роботи або умовами її виконання.

       Також присутнім жінкам на простих прикладах, було пояснено відмінності прямої та непрямої дискримінації, надані роз’яснення щодо суб’єктів, які наділені повноваженнями щодо запобігання та протидії дискримінації.

      Diskrimnatsya ukrainok pri pratsevlashtuvann 2 Детально Валентина Матвєєва зупинилась на оскаржені дискримінаційних дії згідно Закону України «Про засади запобігання та протидії дискримінації в Україні», а саме в ст. 14 цього закону зазначено, що особа, яка вважає, що стосовно неї виникла дискримінація, має право звернутися зі скаргою до державних органів, органів місцевого самоврядування, до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини або до суду.

       Також в ст. 15 зазначеного закону закріплено право на відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданих у наслідок дискримінації, а головним є те, що в ст. 16 закону є чітке визначення, що особи, винні в порушенні вимог законодавства про запобігання та протидію дискримінації, несуть цивільну, адміністративну і, навіть, кримінальну відповідальність.

       По закінченню заходу, всі учасники семінару одержали роздаткові матеріали та мали змогу отримати особисті консультації від представників Бердянського місцевого центру та Мобільної бригади з протидії насильства.

Бережіть себе та не бійтесь відстоювати свої законні права. Звертайтесь за правовою допомогою до:

  • Бердянський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги  –  м. Бердянськ, вул. Свободи, 115/8,  тел. (06153) 4-89-43, скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua
  • Постійнодіючий дистанційний пункт доступу до безоплатної правової допомоги Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги – м. Бердянськ, вул. Шмідта, 20, тел. (06153) 4-45-35,  скайп: berdyansk_center, ел.адреса: berdyansk.zaporizhya@legalaid.zp.ua

А також за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги

0-800-213-103 (діє цілодобово і безкоштовно).