назад
28.03.19

Дискусійний клуб об’єднає професійні спільноти

28.03.2019   pravova matrisa (1)Дискусійний клуб «Правова матриця» провів першу зустріч з представниками судової влади, прокурорами, адвокатурою та правозахисниками. Темою обговорення стало залучення адвоката системи БПД для проведення окремої процесуальної дії. Захід відбувся 26 березня з ініціативи Координаційного центру за підтримки Ради Європи.

Проблема щодо залучення адвокатів для проведення окремої процесуальної дії існує з моменту утворення регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. За 6 років видано понад 29,5 тисяч доручень адвокатам для надання БВПД в окремій процесуальній дії. При цьому кількість таких доручень з кожним роком зростає.

Завдяки партнерам з Офісу Ради Європи Координаційний центр запросив до участі у дискусії різних процесуальних опонентів, у тому числі науковців, суддів, директорів регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

«Основна мета сьогоднішньої зустрічі – дійти порозуміння у питанні залучення захисника для проведення окремої процесуальної дії між представниками судової влади, прокуратури, адвокатами, аби ми спільно діяли саме у процесуальний спосіб», – зазначив директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк.

28.03.2019   pravova matrisa (4)

Учасники дискусійного клубу окреслили проблеми, які виникають у діяльності системи безоплатної правової допомоги під час виконання постанов/ухвал органу досудового розслідування. Кожен запит на призначення адвоката на окрему процесуальну дію повинен був обґрунтований і не порушувати право особи на справедливий захист.

28.03.2019   pravova matrisa (5)

Олексій Бонюк нагадав, що така рекомендація увійшла до підсумкового звіту Ради Європи за результатами оцінювання системи безоплатної правової допомоги в Україні у світлі стандартів та передового досвіду Ради Європи, проведеного 2016 року. Незалежні експерти Ради Європи радили ініціювати проведення періодичних обговорень цієї норми з усіма суб’єктами кримінальної юстиції з метою запобігання будь-яким зловживанням.

Зустріч представників різних професійних спільнот мала на меті краще зрозуміти логіку та механізм дій інших учасників судового процесу. Відкритий діалог допоміг обговорити розбіжності у трактуванні цієї норми законодавства та поділитися наявними проблемами.

28.03.2019   pravova matrisa (7)

Правові клуби «PRAVOKATOR» планують проводити такі заходи для спілкування різних професійних правових спільнот на постійній основі.

Захід відбувся за підтримки Проекту Ради Європи «Подальша підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», що фінансується Урядом Данії.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook   YouTube YouTube