назад
12.08.19

Дистанційний пункт доступу до БПД

7 серпня 2019 року на виконання меморандуму про співпрацю та згідно графіку роботи дистанційного пункту консультування, створеного при Жашківському районному секторі філії Державної установи “Центр пробації” в Черкаській області, заступник начальника відділу Жашківського бюро правової допомоги Алла Лавренюк провела консультування осіб, які перебувають на обліку в Центрі пробації щодо питання погашення заборгованості зі сплати аліментів.
Суб’єктам пробації було роз’яснено, що відповідно до ст. 194 Сімейного кодексу України, у випадку наявності заборгованості по аліментам, стягнення відбувається з відповідача виконавчим листом. Особливістю в цьому випадку є те, що аліменти стягуються за минулий час, однак не більше, ніж за 3 останні роки, що минули перед направленням виконавчого листа до його виконання. У ст. 195 СК України вказано, що сума аліментів, які були заборговані, визначається виходячи із доходів того з батьків дитини, який має їх сплачувати, при цьому враховується дохід особи за весь період заборгованості.
За невчасну сплату по заборгованості з виплати аліментів на дитину боржник несе відповідальність в нарахуванні пені у розмірі 1% від усієї суми заборгованих аліментів за кожен день прострочення. Ця сума може бути зменшена рішенням суду у випадку, якщо матеріальне становище боржника не дозволяє сплатити її в повній мірі. Звільнення боржника по сплаті пені можливе лише тоді, коли він є неповнолітньою особою.
По закінченню консультації розповсюджено інформаційно-тематичні буклети управління юстиції України та системи БПД з контактними даними та роз’яснено можливість доступу до он-лайн сервісів Міністерства юстиції України.