назад

Дитяча агресія – справа кожного!

SuR 190125 01Однією з найбільш актуальних проблем сьогодення є цькування (булінг) у шкільному середовищі. Прийняття 18 грудня  2018 року Верховною Радою України Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (законопроект №8584) несе за собою ряд змін у вирішенні вищеназваної проблеми. Так, нарешті законодавчо визначено поняття булінг, внесено зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення України та ряду Законів України. У зв’язку з цим упродовж тижня (21-25 січня) фахівці системи безоплатної правової допомоги Сумщини провели інформаційну кампанію «Стоп булінг» у різних навчальних закладах регіону.

З темою булінгу, його наслідками та відповідальністю всебічно мають бути ознайомлені як школярі, так і педагоги, батьки, і громадськість в цілому. Саме тому фахівці центрів та бюро правової допомоги Сумщини провели ряд правопросвітницьких заходів, різних за своїм форматом та цільовою аудиторією. Так, за підтримки місцевих ЗМІ вдалося поінформувати якомога більше громадян з тими новаціями в законодавстві, що стосуються булінгу та насильства в сімї. Заступник директора Регіонального центру Валентина Волобуєва взяла участь у записі передачі «Тема дня» на телеканалі «UA:Суми». Разом з психологом «Клініки дружня до молоді» Ольгою Хоружею гості студії детально обговорили питання цькування дітей у школі. Акцентовано увагу на штрафах, передбачені за вчинення булінгу, а також наголошено на тому, що бездіяльність теж каратиметься Законом. Оскільки основною проблемою є замовчування свідків, серед яких є й педагогічні працівники.

SuR 190125 02Питанням дитячої агресії переймається чимало батьків, при цьому не здогадуючись про те, що її причина криється в домашньому насильстві, за яким ледь не щодня спостерігає дитина. Тож, юрист Регіонального центру Олексій Рибалка інформував телеглядачів каналу «ATV», як на законодавчому рівні врегульовано питання насильства в родині, які дії передбачені щодо кривдника, хто і де може отримати необхідну допомогу тощо.

SuR 190125 0316 січня 2019 року в Сумах стартував проект «Шкільний офіцер поліції». Його метою є профілактика негативних явищ і правопорушень в шкільному середовищі. У зв’язку з цим Регіональний центр та патрульна поліція Сумської області об’єднали свої зусилля і спільно провели правопросвітницькі заходи серед учнів 9 класів Сумської спеціалізованої школи І-ІІІ ступенів № 17.

SuR 190125 04 SuR 190125 05

Комунікатор Регіонального центру Олена Омельченко ознайомила підлітків як із самими ознаками булінгу, його видами, так і повідомила, де діти, батьки, учителі можуть отримати правову допомогу, що також передбачає й надання послуг адвоката за рахунок держави.

SuR 190125 06Шкільний офіцер поліції Євгенія Лагута, у свою чергу, попередила школярів про ту відповідальність, що нестимуть батьки та учні. Якими будуть штрафи, кількість годин громадських робіт та іншу важливу та необхідну інформацію отримали учні під час правопросвітницького заходу.

SuR 190125 08 SuR 190125 07

З метою запобігання в учнівському середовищі будь-яких проявів насильства 21 січня головний спеціаліст Недригайлівського бюро правової допомоги Вадим Терещенко ознайомив учнів старших класів Тернівської ЗОШ І-ІІІ ступенів з таким явищем як булінг.
SuR 190125 09
Семінар «Насильство в сім’ї: як захистити себе та родину» на базі Конотопського міськрайонного центру зайнятості 23 січня провела начальник відділу правопросвітництва Конотопського місцевого центру з надання БВПДОксана Козіна. Вона звернула увагу присутнііх на тому, що найпоширенішими та небезпечними ситуаціями, з якими звертаються клієнти до фахівців центру – домашнє насильство. Насильство широко застосовується людьми як засіб досягнення бажаного результату. І воно завжди пов’язано з поняттям свободи: постраждалу особу змушують до якоїсь поведінки або до прийняття певних умов, руйнуючи її біологічне чи психічне життя, або ж погрожуючи його зруйнувати. Відповідно до закону «Про попередження насильства в сім’ї» насильством у родині є будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного характеру одного члена сім’ї по відношенню до іншого, якщо ці дії порушують права і свободи члена родини як людини та громадянина, завдають йому моральної шкоди, шкоди його фізичному чи психічному здоров’ю.

Також тему насильства в сімї порушила в місцевому будинку праці начальник Недригайлівського бюро правової допомоги Ірина Валюх на семінарі«Насильство в родині».

SuR 190125 10 SuR 190125 11

А 2 січня начальник Буринського бюро правової допомоги Марія Бондаренко провела робочу зустріч з начальником сектору превенції Буринського відділу поліції Юрієм Демченком, під час якої обговорили спільні заходи на перше півріччя 2019 року, що будуть проводиться з дільничними інспекторами поліції, які обслуговують територію м. Буринь та району, а саме надання адресної допомоги особам, над якими вчинялось насильство в сім’ї; лекції в школах про попередження булінгу та спільні прийоми громадян.

SuR 190125 1223 січня правники Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина Лапоног та Василь Бойко провели правороз’яснювальну роботу з учнями 5-х класів ЗОШ №3 Охтирської міської ради Сумської області.

«Усі люди рівні. Мої права закінчуються там, де починаються права інших», – такими словами розпочала тематичну зустріч юрист центру. Марина Лапоног розповіла про те, що найчастіше цькування ініціюють надміру агресивні діти, які люблять домінувати, тобто бути «головними». Їх не цікавлять почуття і переживання інших людей, вони прагнуть бути в центрі уваги, контролювати все навколо. Також присутні дізналися про види булінгу та відповідальність за такі дії. Зокрема особливу увагу приділено кібер-булінгу, адже це новітня форма агресії, що передбачає жорстокі дії з метою дошкулити, принизити людину за допомогою комунікаційних засобів: мобільних телефонів, соціальних мереж тощо.

SuR 190125 14 SuR 190125 13

Далі захід перейшов у взаємодію з аудиторією, а саме: наводилися практичні ситуації, а діти пояснювали, як би вони вчинили в тому чи іншому випадку, а також школярі зіграли в навчально-розважальну гру «Шляхи вирішення конфліктів».     

З метою роз’яснень положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо протидії булінгу (цькуванню)» та надання рекомендацій щодо можливих заходів профілактики даних явищ як на території школи, так і з її межами юрист  Сумського місцевого центру з надання БВПД Любов Воробчак провела консультативно-інформаційне заняття з педагогічним колективом ЗОШ № 15 міста Суми. Фахівець роз’яснювала нововведення, що вступили в силу з 19 січня 2019 року, а саме:

       Про внесення до Кодексу про адміністративні правопорушення статті щодо булінгу;

       Про відповідальність за булінг для дітей, батьків, вчителів;

       Про заходи профілактики та планування виховної роботи щодо профілактик булінгу та ін.

SuR 190125 15 SuR 190125 16

Очільник Краснопільського бюро правової допомоги Сергій Куцеренко разом з  завідувачем сектору юридичного забезпечення Краснопільської РДА Ольгою Жаботинською провели «антибулінгову» кампанію в Краснопільській ЗОШ І-ІІІ ступенів серед учнів 7-х класів. Так, фахівці навели учням приклади шкільного булінгу та розповіли дітям про їхні права та обов’язки, про відповідальність за такі вчинки. Додатково роз’яснили і про відповідальність батьків за булінг відповідно до положень нового Закону.

SuR 190125 17 SuR 190125 18

22 січня інтегратор Шосткинського місцевого центру з надання БВПД Юлія Зацаринна  та студентка Одеської національної юридичної академії, яка проходить навчальну практику на базі місцевого центру, Алла Акуленко в одній із міських шкіл провели правопросвітницький захід «Як протидіяти булінгу. Захист прав дитини». Про те що таке булінг, його причини булінгу, особливості поведінки кожного з учасників розповіла юрист центру Юлія Зацаринна. Образливі прізвиська, глузування, піддражнювання, підніжки, стусани з боку одного або групи учнів щодо однокласника чи однокласниці – це ознаки нездорових стосунків, які можуть призвести до цькування – регулярного, повторюваного день у день знущання.

SuR 190125 1922 січня на базі Глухівської загальноосвітньої школи №1 для учнів 9-х класів головний спеціаліст Глухівського бюро правової допомоги Олександр Топрикін провів правопросвітницький захід на тему:«Особливості притягнення до відповідальності за булінг».

SuR 190125 20

А головний спеціаліст Ямпільського бюро правової допомоги Альбіна Полтора провела тренінг для учнів 6- х класів Свеської спеціалізованої школи №2 на тему: «Протидія булінгу в шкільному середовищі».

SuR 190125 21

«Булінг – це специфічна форма агресивної поведінки, коли учень повторно чи постійно зазнає негативних дій з боку одного чи більше учнів. Булінг – це не просто бешкет та пустощі. Це особлива форма взаємовідносин, яка ґрунтується на дискримінації, насильстві та агресії», – наголосила юрист.

Тож, дитяча агресія – це справа кожного. Справа, яку не можна замовчувати та з якою не слід змирятися. Вирішувати проблему потрібно і можливо, а діти, як і дорослі, обов’язково можуть отримати правову допомогу з боку фахівців системи БПД.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.