назад

Ефективна взаємодія державних інституцій та громадськості Львівщини з метою протидії домашньому насильству

IMG 1Сьогодні, 2 квітня 2018 року, в управлінні «Львівська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа» Координаційного центру з надання правової допомоги відбувся круглий стіл на тему «Ефективна взаємодія державних інституцій та громадськості Львівщини з метою оперативного відновлення порушених прав та захисту законних інтересів дітей та осіб, які постраждали від домашнього насильства».

Зазначений захід мав на меті виробити алгоритм дій, як працівників держустанов, так і осіб, які постраждали внаслідок домашнього насильства.

У круглому столі взяли участь: представники управління «Львівська міжрегіональна ресурсно-комунікаційна платформа», Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Львівській області, директори місцевих центрів з надання БВПД, Головного територіального управління юстиції у Львівській області, адвокати системи БВПД, представники ювенальної превенції та патрульної поліції, а також громадської організації Західноукраїнський центр “Жіночі перспективи”.

Від Регіонального центру з надання БВПД у Львівській області в дискусії взяли участь директор Ігор Микитин та заступник директора Віра Іськович.

Відкрив круглий стіл Ігор Микитин, позитивно відзначивши роль законодавчих змін у сфері протидії домашнього насильства: «Сьогодні ми зібралися, щоб визначити що являє собою домашнє насильство і як його фіксувати».

Також директор Регіонального центру наголосив, що, навіть, найкращі адвокати не зможуть зарадити зазначеній проблемі, якщо у психології суспільства нічого не змінюватиметься.

«Я думаю, що філософія більшості громадян буде змінюватись», – зазначив Ігор Микитин.

IMG 2

Модерувала захід начальник «Львівської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи» Барбара Калюжна, яка акцентувала увагу присутніх на важливості кваліфікації дій кривдника та взаємодії всіх учасників, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

IMG 4

Однією з найбільш активних учасників дискусії стала адвокатка центру “Жіночі перспективи” Галина Федькович. Вона розповіла присутнім про ключові норми Закону України «Про запобігання та протидію домашньому насильству», зокрема у контексті захисту прав постраждалих від насильства дітей.

Галина Федькович відзначила, що згідно із законодавчими нормами, дитина-свідок домашнього насильства – це дитина-жертва.

Звертаючись до представників Національної поліції, вона наголосила, що при складенні протоколу про фізичне насильство над жінкою у присутності дітей важливо зазначати про те, що дитина була свідком насильства. «З нашої практики у сільській місцевості жінки не ідентифікують насильство щодо себе – з насильством щодо дітей, – підкреслила Галина Федькович.

У свою чергу інспектор патрульної поліції Юлія Таравська розповіла про процес зібрання доказової бази відносно кривдника, починаючи від заяви потерпілого та завершуючи складенням протоколу.

Учасники дискусії активно обговорили алгоритм дій дільничого інспектора поліції на стадії збирання доказів.

IMG 3

У цьому зв’язку Галина Федькович відмітила, що складення протолоку вже є підставою для того, щоб особа вважалася постраждалою від домашнього насильства.

Віра Іськович розповіла присутнім, що найближчим часом Регіональний центр планує провести круглий стіл із соціальними службами з метою налагодження комунікації та вироблення ефективних механізмів надання допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства.

Директор Першого Львівського місцевого центру з надання БВПД Юлія Грушицька висловила пропозицію інформувати постраждалих про можливість звернутись у Центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Учасники круглого столу погодились з вищезазначеним, висловивши думку про доречність створення пам’ятки з переліком Центрів з надання БВПД для працівників поліції, громадських організацій та інших зацікавлених сторін, а також – про необхідність співпраці всіх суб’єктів, що здійснюють заходи з відновлення порушених прав та захисту законних інтересів дітей та осіб, які постраждали від домашнього насильства: національної поліції, мобільних бригад, соціальних служб, центрів з надання БВПД, громадськості, кризових центрів тощо.

Нагадаємо, 7 січня 2018 року набрав чинності Закон України «Про запобігання та протидію домашньому насильству» (опубліковано в газеті «Голос України» №4 (6759), яким внесено зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Зокрема, розширено доступ до безоплатної вторинної правової допомоги для осіб, які постраждали від домашнього насильства або насильства за ознакою статі, а також – для дітей.