назад

Ефективне використання коштів і контроль – запорука якісного та раціонального утримання будинків

IMG 20170202 131658 HDR2 лютого 2017 року на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Херсонській області пройшов семінар «Становлення та функціонування ОСББ», в якому взяли участь 22 працівники місцевих центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги.

Практичним досвідом створення та функціонування ОСББ та законодавчими новелами поділилася голова ОСББ, член Асоціації ОСББ, депутат Херсонської міської ради Оксана Дьякова.

IMG 20170202 105229 HDRПані Оксана нагадала присутнім, що об´єднання співвласників багатоквартирного будинку – це неприбуткова юридична особа, створена власниками житлових та нежитлових приміщень для спільного користування, утримання та управління будинком та прибудинковою територією, а також для юридичного оформлення майнових прав на них. У зв´язку з цим звернення Піфагора до законодавців, датоване близько 580-500 рр. до Р. X., не втратило своєї актуальності: «Законодавець! Не пиши законів народу, який не має власності. Громадянин без власності не має вітчизни».

P2024900

Директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва зауважила, що в Україні створення ОСББ розпочалося у 1995 році, але тільки з 1 липня 2016 року вступив в силу новий Закон України «Про особливості здійснення права власності в багатоквартирних будинках», який містить серйозні зміни в системі управління житловими будинками, тобто руйнує монополію ЖЕКів на надання житлово-комунальних послуг.

IMG 20170202 111522 SHOT2SHOT12

Відтепер, згідно з нововведеннями, власники квартир багатоповерхових будинків мають самі опікуватися не лише своїми оселями, а й сходами, ліфтами, дахом та подвір’ям. І хоча закон вже давно набрав чинності, переважна більшість жителів Херсонщини досі не визначилася з тим, хто здійснюватиме управління їхніми будинками. Тому тема створення та функціонування ОСББ є досить актуальною, адже,  відповідно до закону, усі багатоквартирні будинки будуть управлятися ОСББ або передаватися приватним керуючим компаніям.

IMG 20170202 101825 HDR

Оксана Дьякова, маючи багатий власний досвід, пояснила присутнім, що ОСББ створюється на основі права сумісної власності і представляє лише співвласників нерухомості і підкреслила, що таке об´єднання несе лише управлінські повноваження і не стає власником будинку в цілому – співвласниками будинку залишаються власники квартир та нежитлових приміщень. ОСББ, як юридичній особі, належать допоміжні приміщення та земельна ділянка (якщо вона була приватизована). Усі відносини регламентуються Статутом та Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку».

P2024957

Так, ст. 10 Закону України «Про приватизацію державного житлового фонду», ст. 382 Цивільного кодексу України (2003), ст. 5 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» (2015) визначили, що власники квартир у багатоквартирному будинку є співвласниками спільного майна: допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання та елементів зовнішнього благоустрою. А ст. 42 Земельного кодексу говорить: «Земельні ділянки, на яких розташовані багатоквартирні будинки… передаються безоплатно у власність або в постійне користування співвласникам багатоквартирного будинку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України».

P2024953

Першим кроком до створення ОСББ, за словами Оксани Дьякової, є створення ініціативної групи, яка складається з не менш як трьох власників квартир або нежитлових приміщень, забезпечує підготовку, скликання і проведення установчих зборів. Пані Оксана радить вести протоколи засідань (1-й протокол підтверджує факт створення ініціативної групи), повідомивши міському голові про створення ініціативної групи та просити про сприяння. Потім треба визначити коло власників жилих та нежилих приміщень у будинку; провести установчі збори (проведення письмового опитування) та підготувати установчі документи до реєстрації.

Також пані Оксана відповіла на запитання правників, одне з яких стосувалося спільного майна багатоквартирного будинку. Отже, спільним майном багатоквартирного будинку вважається:

  • приміщення загального користування (у тому числі допоміжні),
  • несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку,
  • механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення,
  • будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території,
  • права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Відповідаючи на питання, навіщо нам ОСББ, доповідач пояснила, що ОСББ створюються для того, щоб мешканці квартир самостійно вирішували, хто обслуговуватиме будинок, якою буде квартплата, кому здавати в оренду нежитлові приміщення, як витрачати гроші. Адже ні для кого не є таємницею, що ефективне використання коштів і контроль приводять до більш якіснішого та раціональнішого утримання будинків.

Презентація пані Оксани щодо створення та функціонування ОСББ виявилась досить корисною, адже присутні на семінарі фахівці системи БПД мають надавати безоплатну первинну правову допомогу громадянам та проводити правопросвітницьку роботу в громадах.

Треба зазначити, що семінар супроводжувався показом слайдів та відеоматеріалів.  

По завершенні заходу директор Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Марина Єлисєєва обговорила з колегами загальні питання та можливі засоби комунікації.

IMG 20170202 131658 HDR