назад

Екскурсія до Херсонського місцевого центру з надання БВПД

Навчально-виробнича практика студентів ІV курсу Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ спеціальності «Право» містила багато цікавих, пізнавальних та вражаючих  епізодів. Запам´яталась майбутнім правникам й екскурсія до Херсонського місцевого центру з надання БВПД разом з керівницею практики Оленою Іпатенко.

Від директора Дениса Милокостого студенти дізналися про діяльність  Херсонського місцевого центру, який має ще два структурних підрозділи – Олешківське та Білозерське бюро правової допомоги.

Особливу увагу Денис Леонідович приділив тому, наскільки різноплановою є  діяльність фахівців системи БПД: це консультування, у тому числі адресна правова допомога, правопросвітницька робота, це і відповіді на звернення громадян, і  розробка методичних рекомендацій з того чи іншого питання, і виготовлення буклетів та багато іншого.

Начальниця відділу організації надання БВПД Олена Янощук розповіла про історію створення центру, про виклики та перешкоди, які передували відкриттю центру та двох бюро правової допомоги.

Окрім того, студенти мали можливість спостерігати за тим, як проходить прийом громадян, з якими проблемами звертаються херсонці. Побачивши, скільки людей бажають отримати юридичні послуги та як відбувається консультування, майбутні правники зрозуміли, що це насправді важка праця: треба не тільки бути гарно обізнаним у різних галузях права, немаловажним є вміння вислухати людину, яка під час дуже емоційно, в деталях, переповідає свою історію.

З огляду на це у студентів виникло багато запитань:

  • З якими проблемами найчастіше звертаються до установ системи БПД?
  • Які категорії осіб мають право на безкоштовного адвоката?
  • Який порядок призначення адвоката?
  • У яких випадках інтереси клієнта можуть представляти фахівці центру?
  • Чи можуть студенти розраховувати на безоплатну вторинну правову допомогу?

Начальник відділу правопросвітництва та надання БПД Фелікс Шмиголь та головна спеціалістка Катерина Ворона відповіли на всі запитання, звернули увагу на можливі виклики, з якими стикаються правники на початку кар´єри, пояснили, чим відрізняється робота адвоката та фахівця безоплатної правової допомоги та навели приклади успішних практик та захисту клієнтів.

Студенти, які сьогодні завітали до Херсонського місцевого центру, навчаються на 4 курсі. Тому для них актуальним є питання працевлаштування. Сьогодні вони на власні очі побачили, як працюють фахівці системи БПД, та наскільки обізнаним, стресостійким, врівноваженим та доброзичливим має бути юрист», – поділилася враженнями заступниця директора Регіонального центру Олена Іпатенко.