назад
14.08.17

Фахівчині системи БПД беруть участь у літній школі щодо внутрішнього переміщення в Україні

«Внутрішнє переміщення в Україні: навчання задля пошуку спільних рішень» – саме під такою назвою впродовж 14 – 18 серпня у Трускавці, що на Львівщині, проходить літня школа організована проектом Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» спільно з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України. Учасниками школи стали 79 учасників. Це представники урядових та державних організацій, а також громадського сектору, які опікуються різними аспектами забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб в Україні. Серед тренерів та лекторів школи – вітчизняні та європейські експерти.

Учасницями школи є й фахівчині системи безоплатної правової допомоги в Україні – начальниця Управління правового аналізу та експертизи Ганна Мередова та начальниця Управління забезпечення доступу до правової допомоги Олена Сінчук (Координаційний центр з надання правової допомоги), директорка Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Ліна Сергієва, інтеграторка Другого миколаївського місцевого центру з надання БВПД Юлія Болгак, а також адвокатки-тренерки мережі обміну досвіду між адвокатами в системі БПД Анастасія Сербіна та Валентина Буглак.

7 SS

Сьогодні, 18 серпня, школу було офіційно відкрито. Її відкрили заступниця голови Департаменту співробітництва з міжнародними організаціями та громадянським суспільством Лілія Гретарсдоттір (Страсбург) та Міністр тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

Лілія Гретарсдоттір зазначила, що цей захід передусім спрямований на об’єднання зусиль учасників як з державного сектору, так й громадського задля вирішення проблем, які виникають у зв’язку з внутрішнім переміщенням в Україні.

«Яке б не було коріння або причини їх переміщення, в першу чергу держава несе головну відповідальність за захист прав людини, як загальних, так і соціальних. ВПО повинні бути захищеними у своїй країні», – зазначив Вадим Черниш.

1 SS

Керівниця проекту “Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні” Ганна Христова звернула на те, що одними із основних завдань Ради Європи та Офісу РЄ в Україні є експертна підтримка щодо застосування практики ЄС під час формування та удосконалення національного (прим. – українського) законодавства у сфері захисту прав ВПО. Вона також наголосила, що плідна співпраця з системою безоплатної правової допомоги в частині удосконалення законодавства України та проведення навчання персоналу її адвокатами-тренерами є дуже важливим інструментом, спрямованим на забезпечення реалізації прав і свобод ВПО. Ганна Христова зазначила, що співпраця із системою БПД позитивно вплинула на реалізацію проекту та взагалі на популяризацію трьох основних цінностей в діяльності Ради Європи, а саме: права людини, демократія та верховенство права. «Ви нова енергія, яка має внести нові позитивні зміни в країні», – переконана вона.

2 SS

Цього ж дня учасники літньої школи слухали європейських експертів, які розповіли про стандарти Ради Європи щодо захисту прав ВПО. Загальний огляд цього зробила експертка з питань внутрішнього переміщення Меліса Віцович. Практику Європейського суду з прав людини щодо захисту прав ВПО представила юристка ЄСПЛ Ольга Дмитренко. А про Європейську соціальну хартію та внутрішнє переміщення розповіла професорка Факультету права Університету Екс-Марсель Елен Тігруджа.

4 SS

Сьогодні ж учасники розділилися для роботи у трьох тематичних майстернях (прим. – робочі групи) – «Адвокація», «Підтримка внутрішнього ресурсу задля профілактики професійного вигорання», «Практика Європейського суду з прав людини щодо захисту прав ВПО», роботу яких модерували тренери Тетяна Дурнєва (виконавчий директор НУО «Громадський Холдинг «ГРУПА ВПЛИВУ»), Ірина Єременко (Луганський обласний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді) та адвокатка Анастасія Сербіна. Фахівчині системи БПД під час роботи майстерень ділилися досвідом, а також набутою у системі практикою захисту прав ВПО. Учасники цих тематичних майстерень напрацюють практичні поради та презентації, які можуть бути корисними для державного та громадського сектору у питаннях захисту прав ВПО.

3 SS

«Програма Літньої школи насичена, має велике практичне значення та можливість обміном досвіду. Сподіваємось, що цей захід буде поштовхом до подальшої співпраці між його учасниками та планування спільної діяльності», – діляться враженнями фахівчині системи безоплатної правової допомоги.

Бажаємо колегам продуктивної роботи!

8 SS

Нагадаємо, з 5 січня 2017 року внутрішньо переміщені особи мають право на безоплатне отримання всіх видів правових послуг, які віднесені до безоплатної вторинної правової допомоги (захист, представництво інтересів у суді, складення процесуальних документів); громадяни України, які лише звернулися із заявою про взяття їх на облік як ВПО, також мають таке право. Крім того, у системі БПД усі вони можуть отримати повний спектр послуг первинної правової допомоги – правові консультації, складення інших документів правового непроцесуального характеру.

ДОВІДКОВО

Проект Ради Європи «Посилення захисту прав людини внутрішньо переміщених осіб в Україні» реалізується в рамках Плану дій Ради Європи для України на 2015-2017 роки. Проект спрямований на реалізацію заходів з удосконалення нормативно-правової бази стосовно внутрішньо переміщених осіб, імплементації стандартів щодо захисту ВПО та відповідних процедур, сприяння доступу ВПО до психологічної, медичної, соціальної та правової допомоги та підвищення рівня їх обізнаності про свої права, а також підтримку ініціатив щодо інтеграції та підвищення спроможності ВПО на рівні територіальних громад.

Серед національних партнерів проекту – Міністерство соціальної політики, Державна міграційна служба, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, Міністерство юстиції України, інші органи виконавчої влади, Координаційний центр з надання правової допомоги, громадські організації та місцеві органи влади.


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook            YouTube YouTube            Google Google+  тTwitter