назад
26.02.19

Фахівчиня БПД захистила дівчину від примусової госпіталізації до психлікарні

Vinnytsya Savro

Минулої п’ятниці до Вінницького місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги звернулась громадянка Олена. за наданням правової допомоги та представництва її інтересів у судовому засіданні по заяві КЗ “ВОВЛ ім. акад. О.І. Ющенко” про госпіталізацію на лікування громадянки Олена в примусовому порядку без її згоди.

Історія громадянки Олени проста — дівчина самодостатня, з вищою освітою, має улюблену роботу, власне житло, намагається влаштувати особисте життя, але… В її життя постійно втручаються батьки, які намагаються контролювати її. В громадянки Олени були певні особисті життєві проблеми, як і у будь якої молодої дівчини. Вона постійно чинить опір батькам щодо їх втручання в її особисте життя. На цьому ґрунті часто виникають сварки. Батьки вважають доньку тяжко хворою, небезпечною як для оточуючих, так і для самої себе. Так напередодні між батьками громадянки Олени та останньою виникла сварка, внаслідок якої батьки за допомогою карети швидкої допомоги та патрульної поліції доставили останню в лікарню з метою госпіталізації. Проте громадянка Олена не вважає, що потребує примусового лікування.

Згідно чинного законодавства, а саме статті 14 Закону України “Про психіатричну допомогу” підставами для примусової госпіталізації є:
1) якщо особа  представляє небезпеку для самої себе чи оточуючих; 
2) не спроможна самостійно задовольняти свої основні життєві потреби на рівні, який забезпечує її життєдіяльність.

Представництво інтересів громадянки Олена в судовому засіданні здійснювала головний спеціаліст відділу представництва Вінницького місцевого центру Савро Анна. В судовому засіданні було успішно відстояні інтереси громадянки Олени, з’ясовано та доведено, що вона не представляє загрози як для себе так і для оточуючих, проживає одна, нещодавно звільнилась з роботи, так як намагається знайти більш перспективну, з матеріальної сторони — сама забезпечує себе, навіть матеріально допомагає батькам.

За рішенням суду у задоволенні заяви психіатричної лікарні про примусову госпіталізацію особи без її згоди, було відмовлено. Того ж дня громадянка Олена повернулась додому.

Якщо у Вас виникають запитання правового характеру, запрошуємо звернутися до Вінницького місцевого центру з надання БВПД знаходиться за адресою: м.Вінниця,  вул. Порика, 29, тел.: (0432) 56-01-80. Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів). 


banner facebook 330x106