назад

28537430 1645573775488204 1917054138 n

У рамках національного правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!» представниця Лановецького бюро правової допомоги Оксана Жмака провела правопросвітницький захід для учнів 10-11 класів навчально-виховного комплексу «Лановецька ЗОШ I-IIІ ст. № 2-гімназія». Разом із школярами працівниця бюро обговорила як отримати вперше паспорт громадянина України нового зразка.

Оксана Жмака проінформувала учнів, що відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 25.03.2015 № 302 “Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України”, паспорт громадянина України нового зразка – це є ID-картка, основний документ, що посвідчує особу та підтверджує громадянство України.

28536881 1645573918821523 553454718 n

ВАЖЛИВО ЗНАТИ

Відповідно до ст. 21 Закону України “Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус” кожен громадянин України, який досяг 14-річного віку, зобов’язаний отримати паспорт громадянина України.

Подання документів на оформлення паспорта громадянина України відбувається особисто заявником.

Оформлення паспорта громадянина України вперше можливе, виключно, за місцем проживання особи.

За згодою особи можуть вноситись відбитки пальців рук до безконтактного електронного носія, що міститься у паспорті.

Особам віком від 14 до 18 років паспорт громадянина України у формі картки видається зі строком дії 4 роки; особам, яким виповнилося 18 років, паспорт громадянина України у формі картки видається зі строком дії 10 років.

Для того щоб отримати паспорт необхідно зібрати необхідні документи і звернутися до територіального підрозділу Державної міграційної служби (ДМС) України за зареєстрованим місцем проживання, або до відповідного центру надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Паспорт отримується у тому самому місці, де подавалась заява. Для громадян, які досягли 14-річного віку та отримують паспорт громадянина України вперше – адміністративна послуга безоплатна.

До заяви-анкети, зразок якої затверджено наказом МВС “Про затвердження зразка заяви-анкети для внесення інформації до Єдиного державного демографічного реєстру” від 26.11.2014 № 1279 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 грудня 2014 р. за № 1586/26363,  яка заповнюється працівником ДМС або адміністратором ЦНАП необхідно додати:

1. Оригінал свідоцтва про народження заявника;

2. Довідку про присвоєння РНОКПП (ідентифікаційний код) заявника або повідомлення про відмову від його прийняття – у разі наявності такого документа;

3. Оригінали паспортів громадянина України батьків, або одного із них;

4. Довідку про реєстрацію місця проживання/перебування;

5. Довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи заявника – для внутрішньо переміщених осіб;

Паспорт громадянина України, що оформляється вперше, видається не пізніше ніж через 20 робочих днів з дня оформлення на його отримання.

Відповідальність за порушення міграційного законодавства України передбачена статтею 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «Проживання громадян, зобов’язаних мати паспорт, без паспорта або за недійсним паспортом, проживання без реєстрації – тягне за собою попередження або накладення штрафу від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян».

Додатково інформуємо, що отримати правову допомогу жителі Збаразького, Зборівського, Лановецького, Кременецького та Шумського районів можуть, зателефонувавши до Кременецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за номером: (03546) 2-52-33, або за допомогою  скайп-зв’язку: kremeneckiy_mc. Місцевий центр розташований за адресою: м. Кременець, вул. Шевченка, 59А.

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.