назад
11.01.19

Фахівчиня системи БПД допомогла клієнтці отримати паспорт громадянки України

01До Світловодського бюро правової допомоги звернулась громадянка К., з проханням надати правову допомогу щодо встановлення факту постійного проживання на території України.
Начальник відділу Світловодського бюро правової допомоги Алла Мирошник, вивчивши матеріали справи, з’ясувала, що у клієнтки виникли складнощі у реалізації права на отримання паспорта громадянки України, оскільки вона з батьками у 1990 році переїхала з Російської РФСР до України на постійне місце проживання. На час звернення до бюро, клієнтка проживала на території України на підставі тимчасової посвідки та не могла отримати паспорт громадянки України, оскільки міграційна служба відмовляла їй видавати його на тій підставі, що в свідоцтві про народження клієнтки місцем народження вказано Російську РФСР.
Відповідно до законодавства України, а саме п.п.1-3 ст. 3 Закону України «Про громадянство України», громадянами України є усі громадяни колишнього СРСР, які на момент проголошення незалежності України, 24.08.1991 року, постійно проживали на території України. Відповідно до п. 3 ч. 2 ст. 9 ЗУ «Про громадянство України» безперервне проживання на законних підставах на території України протягом п’яти років є однією з умов прийняття до громадянства України.
На цій підставі Алла Мирошник, начальник Світловодського бюро правової допомоги склала заяву про встановлення факту постійного проживання на території України, станом на 24.08.1991 рік, момент проголошення незалежності України.
25 вересня 2018 року Світловодський міськрайонний суд Кіровоградської області дійшов висновку про доцільність задоволення заявлених вимог в повному обсязі та встановив факт проживання громадянки К., постійно на території України, станом на 24.08.1991 року.
До Світловодського бюро правової допомоги Олександрійського місцевого центру з надання БВПД можна звернутися за адресою: м.Світловодськ, вул. Павлівська, 13а тел. (05236) 2-25-35, моб.0977858417.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.