назад
23.04.19

Фахівчиня системи БПД допомогла клієнтці здійснити реєстрацію місця проживання малолітньої дитини без згоди батька

фото Цуцман НДо Кропивницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулась громадянка з проханням надати правову допомогу щодо здійснення реєстрації місця проживання малолітньої дитини без згоди батька, який самоусунувся від виконання батьківських обов’язків.
Для надання правової допомоги клієнтці було призначено головного спеціаліста відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Наталію Цуцман.
Опрацювавши матеріали справи, Наталія Цуцман встановила, що її клієнтка звернулася до відділу реєстрації місця проживання особи, щоб зареєструвати місце проживання свого малолітнього сина в квартирі, яка їй належить. Однак, рішенням відділу реєстрації місця проживання особи від 04.02.2019 року у реєстрації місця проживання малолітнього сина їй відмовили. Адже жінка не надала нотаріально посвідчену згоду батька.
Клієнтка не погодилась з даним рішенням, оскільки з батьком дитини у шлюбі вона не перебувала та фактичних шлюбних відносин не підтримувала. Батько дитини участі у житті та вихованні дитини не приймав, тим самим самоусунувшись від виконання батьківських обов’язків. Окрім того, фактичне місце проживання батька є невідомим, контактний номер мобільного телефону відсутній, і отримати згоду батька на здійснення реєстрації місця проживання дитини вона не має реальної можливості.
Фахівчиня Кропивницького місцевого центру з надання БВПД Наталія Цуцман узгодивши правову позицію з клієнткою, склала та подала до суду позовну заяву про скасування рішення та зобов’язання здійснити реєстрацію місця проживання малолітньої дитини. Адже у випадку наявності будь-якої правової колізії, неповноти, нечіткості або суперечливості законодавства, що регулює спірні правовідносини в інтересах дитини, з урахуванням положень статті 3 Конвенції про права дитини, пріоритети повинні надаватися їх якнайкращому забезпеченню.
У судовому засіданні Наталія Цуцман заявлені позовні вимоги підтримала та допомогла відстояти право клієнтки на реєстрацію місця проживання малолітнього сина.
8 квітня 2019 року Кіровоградський окружний адміністративний суд позов задовільнив повністю та зобов’язав відділ реєстрації місця проживання особи зареєструвати малолітню дитину за місцем реєстрації її матері.
До Кропивницького місцевого центру з надання БВПД можна звернутись за адресою:м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53, тел.: (0522) 32-08-24, моб. 095-876-62-33.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.