назад

Фахівці системи БПД Черкащини підвищують правову обізнаність внутрішньо переміщених осіб

На чергове засідання мовного клубу гуманітарного центру Черкаської міської ради, учасницями якого є внутрішньо переміщені особи, завітала фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Гурнак. У рамках проведеного правопросвітницького заходу, спеціалістка розповіла учасницям клубу про права внутрішньо переміщених осіб, відновне правосуддя, а також про можливість отримання безоплатної правової допомоги.
Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» внутрішньо переміщені особи мають право безоплатно отримати в центрах та бюро правової допомоги такі юридичні послуги:
• консультації та роз’яснення з правових питань, отримання необхідної правової інформації;
• складення заяв, скарг та інших документів правового характеру;
• отримання допомоги в забезпеченні доступу до медіації;
• здійснення представництва інтересів особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
• складення документів процесуального характеру;
• забезпечення захисту особи від обвинувачення.
«Перемістившись із зон ведення активних бойових дій, люди мусять кардинально змінювати своє життя, тому потребують різнобічної допомоги — і гуманітарної, і соціальної, і психологічної, і правової. Проте, будучи розгубленими і дезорієнтованими після того, що їм довелося пережити, громадяни не завжди знають, куди краще звернутися для вирішенням своїх проблем, зокрема і правових. Тому для підвищення правової обізнаності гостей нашого міста ми і проводимо подібні правопросвітницькі заходи, та інформуємо про можливість отримання безоплатної правової допомоги в наших бюро та консультаційних пунктах», – зазначила Юлія Гурнак.
Спеціалістка також розповіла, що внутрішньо переміщені особи в бюро правової допомоги можуть отримати юридичну допомогу та чіткі інструкції щодо:
• порядку відновлення документів;
• оформлення необхідних довідок;
• механізму відшкодування втраченого майна;
• порядку отримання фінансової допомоги;
• встановлення фактів смерті та народження на тимчасово окупованих територіях, тощо.
Оскільки, учасниці клубу перемістилися до міста Черкаси з особливо небезпечних територій, на яких активно ведуться бойові дії та перебувають окупанти, які намагаються нав’язати й узвичаїти власне свавілля, Юлія Гурнак роз’яснила присутнім зміст статті 40 Кримінального кодексу України. Відповідно до якої не є злочином дія або бездіяльність особи, яка заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, вчинена під безпосереднім впливом фізичного примусу, внаслідок якого особа не могла керувати своїми вчинками.
Також фахівчиня наголосила, що нормативно-правові акти окупаційних сил та окупаційних адміністрацій російської федерації є нікчемними та не створюють жодних правових наслідків, а нікчемність цих актів не підлягає оскарженню та не може бути скасована.
Обов’язковими до виконання є лише ті закони та нормативно-правові акти, що розроблені й прийняті відповідно до вимог Конституції та законів України.
Окрему увагу було приділено питанню відновного правосуддя. Фахівчиня розповіла, що Програма відновного правосуддя застосовується за чотирьох умов:
– є потерпіла сторона — фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди;
– якщо неповнолітній вперше вчинив кримінальний проступок або нетяжкий злочин;
– якщо неповнолітній визнає факт вчинення ним злочину;
– і неповнолітній, і потерпілий дали згоду на участь у програмі.
Між неповнолітнім та потерпілим укладається медіаційна угода. Далі неповнолітній працює з психологом і обов’язково проходить призначені ресоціалізаційні заходи – це і є особливістю пілотного проєкту.
Якщо неповнолітній відшкодує шкоду і примириться з потерпілим, успішно пройде етап ресоціалізації – має шанс бути звільненим від кримінальної відповідальності. Така дитина не отримає «клеймо» злочинця.
Як свідчить практика, саме успішне проходження програми відновного правосуддя для неповнолітніх є реальною підставою для звільнення їх від відповідальності. На кінець 2020 року прийнято рішення суду щодо звільнення 84 неповнолітніх від кримінальної відповідальності.
Програма дає можливість підліткам не розлучатися зі своїми батьками, рідними та близькими, не потрапляти під негативний вплив осіб, які відбувають покарання в місцях позбавлення волі, продовжувати навчання у школах та інших навчальних закладах усіх рівнів, займатися спортом, працювати та прагнути стати свідомими і відповідальними громадянами України.
Наприкінці заходу фахівчиня поширила серед внутрішньо переміщених осіб інформаційні буклети, розроблені системою БПД, щодо питань, які є особливо актуальними в умовах воєнного стану.
Для отримання роз’яснень з правових питань, в тому числі таких, що стосуються внутрішньо переміщених осіб, присутнім рекомендовано звертатись до Черкаського бюро правової допомоги у зручний для них спосіб:
• за адресою: вул. Гоголя, буд. 221;
• за телефонним номером бюро: (0472) 33 32 28;
• за єдиним номером контакт-центру системи БПД: 0 800 213 103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів);
• за допомогою e-mail: cherkasy1.cherkasy@legalaid.ck.ua.