назад
19.06.17

Фахівець бюро правової допомоги довів у суді відсутність у свого клієнта кредитної заборгованості перед банком

04Начальник Олександрівського бюро правової допомоги Олександр Чорний захистив інтереси клієнта від сплати заборгованості по банківському кредиту в зв’язку зі спливом строку позовної давності.
7 жовтня 2016 року до Олександрівського бюро правової допомоги звернувся громадянин П. з проханням надати йому правову допомогу у зв’язку з тим, що відносно нього ПАТ «Акцент-Банк» подав позов до суду про стягнення з нього кредитної заборгованості.
Представляти інтереси клієнта в суді по цивільній справі було доручено начальнику Олександрівського бюро правової допомоги Івану Чорному  (довіреність Олександрійського місцевого центру з надання БВПД № 57 від 21.10.2016 р.)
Ознайомившись з матеріалами справи, Іван Чорний з’ясував, що ПАТ «Акцент-Банк» звернувся з позовом до суду про стягнення з громодянина П. заборгованості за кредитним договором б/н від 03.08.2011 року у розмірі 74190 грн. та судових витрат у розмірі 1376 грн.
Іван Чорний, як представник відповідача у судовому засіданні, підготував заперечення на позовну заяву банку, в якому зауважив, що вказаний договір відповідач не підписував, а також кредитну картку та кошти не отримував.
Також, Іван Чорний звернув увагу на невідповідність поданих позивачем документів. Так, кредитний договір укладався 03.08.2011 року, тоді як копія паспорта відповідача завірена працівником банку майже через 3 роки – 12.03.2014 р. За місцем роботи, вказаної у заяві на отримання кредиту, відповідач ніколи не працював. В анкеті-заяві і в довідці про умови кредитування зазначені різні номери договору.
Клопотання про проведення почеркознавчої експертизи представник не подавав, так як ним було заявлено про застосування судом строків позовної давності та клопотання про відмову в задоволенні позову у зв’язку з пропуском строку подачі позову.
Позовна давність відповідно до ст. 256 Цивільного кодексу України – це строк, у межах якого особа може звернутися до суду з вимогою про захист свого цивільного права або інтересу.
Дана стаття визначає позовну давність як певний строк для звернення до суду за захистом порушеного права або інтересу (щодо захисту судом цивільного права та інтересу див. коментар до ст. ст. 16, 20 ЦК). Разом з тим, обмеження щодо строків звернення за судовим захистом певною мірою суперечать нормі ч. 1 ст. 55 Конституції України, яка не встановлює обмежень щодо строків звернення за судовим захистом. Відповідні норми Цивільного процесуального кодексу України та Господарського процесуального кодексу України не визначають закінчення (сплив) строку позовної давності як підставу для повернення без розгляду позовної заяви. З огляду на викладене, сплив строку позовної давності не обмежує права на звернення за судовим захистом, оскільки зі спливом строку припиняється не право особи на судовий захист, а лише можливість реалізації у примусовому порядку порушеного права (див. коментар до ст. 267 Кодексу).
Загальна позовна давність ст. 257 Цивільного кодексу України встановлюється тривалістю у три роки. Для окремих видів вимог законом може встановлюватися спеціальна позовна давність: скорочена або більш тривала порівняно із загальною позовною давністю. Скорочений строк позовної давності для стягнення пені – 1 рік.
Цивільне законодавство чітко визначило позицію щодо зміни тривалості позовної давності. Так, нормою ст. 259 Цивільного кодексу України передбачено, що позовна давність, встановлена законом, може бути збільшена за домовленістю сторін. Договір про збільшення позовної давності укладається у письмовій формі. Що ж стосується зменшення тривалості позовної давності, ч. 2. ст. 259 Цивільного кодексу України передбачено, що позовна давність, встановлена законом, не може бути скорочена за домовленістю сторін.
14 березня 2017 року, Олександрівський районний суд Кіровоградської області задовольнив заяву, застосувавши строк позовної давності та виніс рішення про відмову у задоволенні позову ПАТ «Акцент-Банк» про стягнення заборгованості за кредитним договором з громадянина П., як відповідача по справі.
За отриманням безоплатної правової допомоги мешканці  Олександрівського району можуть звертатися до бюро правової допомоги за адресою: смт Олександрівка, вул. Незалежності України, 63.
Олександрійський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Олександрія, вул. Першотравнева, 18, тел. (05235) 7-04-40, 7-04-04.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.