назад
08.11.17

Фахівець Долинського бюро правової допомоги оскаржив рішення державного реєстратора

В.о. начальника відділу Долинського бюро правової допомоги Сергій Кравчина допоміг клієнту скласти скаргу на дії державного реєстратора та відновити порушене право клієнта на державну реєстрацію земельної ділянки для рибогосподарських потреб.
До Долинського бюро правової допомоги Кропивницького місцевого центру з надання БВПД звернувся клієнт з проханням надати правову допомогу щодо реєстрації поновлення договору оренди землі.
Попередньо ознайомившись з документами, фахівці Долинського бюро правової допомоги з’ясували, що у клієнта виникли складнощі з реєстрацією поновлення права оренди земельної ділянки.
Так, громадянин К. звернувся до державного реєстратора Долинської міської ради Кіровоградської області із заявою та необхідним пакетом документів для державної реєстрації іншого речового права – права оренди земельної ділянки для рибогосподарських потреб. Однак, 13 липня 2017 року державний реєстратор йому відмовив у здійсненні реєстрації.
Вивчивши матеріали справи, в.о. начальника Долинського бюро правової допомоги Сергій Кравчина з’ясував, що клієнту було  незаконно відмовлено у державній реєстрації. Адже, відповідно до ст. 24 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», передбачено  підстави для відмови у державній реєстрації, які є вичерпними.
Однак, державним реєстратором було відмовлено з підстав не передбачених законодавством, що є грубим порушенням порядку здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно. Окрім цього, рішення посадовця не мiстить вичерпного та обґрунтованого переліку обставин, якi стали передумовою для відмови у проведенні реєстраційних дiй.
Для надання безоплатної вторинної правової допомоги громадянину К., від 21.07.2017 року наказами № 665-нд та 666-нд, Кропивницьким місцевим центром з надання БВПД було призначено Сергія Кравчину, в.о. начальника Долинського бюро правової допомоги.
Відповідно до ч. 1 ст. 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», рішення державного реєстратора може бути оскаржено до Міністерства юстиції України, його територіальних органів або до суду.
Враховуючи ту обставину, що відсутній судовий спір по даному питанню, розгляд скарги на рішення державного реєстратора відноситься до компетенції комісії з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації Управління державної реєстрації Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області.
Підготувавши скаргу на рішення, дії або бездіяльність державного реєстратора, Сергій Кравчина направив її до Головного територіального управління юстиції у Кіровоградській області для розгляду та прийняття рішення.
За результатами розгляду, на пiдставi висновку комісії з питань розгляду скарг у сферi державної реєстрації, прийнято рiшення у формi наказу вiд 31.08.2017 року № 162/07 про задоволення скарги в повномy обсязi, оскiльки рішення державного реєстратора прийняте з пiдстав, якi не передбаченi статтею 24 Закону України  «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» та згiдно Вимог до оформлення рiшень державними реєстраторами прав на нерухоме майно, затверджених наказом Міністерства юстиції України вiд 21.11.2016 року № 3276/5 не мiстить вичерпного та обґрунтованого переліку обставин, які стали передумовою для вiдмови у проведенні реєстраційних дій.
На пiдставi норм статті 37 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», суб’єкт розгляду скарги прийняв рiшення про задоволення скарги шляхом скасування рішення № 36116820 від 13.07.2017 року про вiдмову у державнiй реєстрації прав та їх обтяжень у державному  реєстрі речових прав на нерухоме майно прийняте державним реєстратором Долинської мiської ради Кiровоградської області та в частинi виконання даного рішення, Управлiнням державної реєстрацiї Головного територiального управління юстиції у Кіровоградській області  було здійснено державну реєстрацію іншого речового права – права оренди  земельної ділянки для рибогосподарських потреб.
Державному реєстратору Долинської міської ради Кіровоградської області тимчасово заблоковано доступ до Державного реєстру.
Кропивницький місцевий центр з надання БВПД знаходиться за адресою: м. Кропивницький, вул. Архітектора Паученка, 64/53. Тел.:09587 662 33, (0522) 32-08-24.
Адреси бюро правової допомоги:
Долинське бюро правової допомоги 
м. Долинська, вул. Шевченка, 59
 Компаніївське бюро правової допомоги
смт Компаніївка, вул. Паркова, 4 
 Новомиргородське бюро правової допомоги
м. Новомиргород, вул. Соборності, 106
 Новгородківське бюро правової допомоги 
смт Новгородка, вул. Центральна, 1 
 Устинівське бюро правової допомоги
смт Устинівка, вул. Благодатна, 1.
Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.