назад
28.03.18

Фахівець Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги допоміг у вирішенні питання визнання особи недієздатною та встановлення над нею опіки

113867

До Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася місцева жителька з проханням допомогти їй у вирішенні питання визнання недієздатним двоюрідного брата та встановлення над ним опіки.

Надавати правову допомогу громадянці С. було уповноважено начальника відділу представництва Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірину Сидоренко.

Жінка розповіла юристу, що її родич страждає на психічне захворювання та є інвалідом. За станом здоров’я чоловік потребує стороннього догляду, не здатний в повній мірі усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, не спроможний забезпечити собі належних побутових умов проживання, іноді виявляє агресію по відношенню до оточуючих його людей, абсолютно не спроможний розпоряджатися грошовими коштами. Заявниця доглядає за ним, забезпечує його продуктами харчування та вирішує за нього всі побутові питання. Однак, позбавлена можливості юридично захищати його права та інтереси, бо не являється його представником.   

Інших близьких родичів чоловік не має, клієнт Центру є найближчою йому людиною. Відтак, з метою забезпечення особистих немайнових і майнових прав та інтересів інваліда, його необхідно визнати недієздатним та встановити над ним опіку.

Згідно з ст. 39 ЦК України, фізична особа може бути визнана судом недієздатною, якщо вона внаслідок хронічного, стійкого психічного розладу не здатна усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними.

Відповідно до ч. 1 ст. 295 ЦПК України, заява про визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи.

Згідно з ст. 60 ЦК України, суд встановлює опіку над фізичною особою в разі визнання її недієздатною і призначає опікуна за поданням органу опіки та піклування.

Для встановлення психічного стану чоловіка судом було призначено судово–психіатричну експертизу. На підставі акту судово-психіатричного експерта Октябрським районним судом м. Полтави було задоволено заяву про визнання особи недієздатною, встановлення над нею опіки та призначення опікуна. 

Реалізувати своє право на безоплатну правову допомогу громадяни можуть, звернувшись до Другого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної допомоги за адресою: м. Полтава, вул. Європейська, 37/40, тел.: 56-02-88, 0-800-213-103 (гаряча лінія, безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів).