назад
24.01.17

Фахівець Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД презентувала систему БПД на тренінгу для юристів у Києві

417-18 січня 2017 року у Києві пройшов тренінг для юристів щодо актуальних питань правового захисту учасників АТО та членів їх сімей. На запрошення Всеукраїнської правозахисної організації «Юридична сотня» участь у заході взяла начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Першого дніпропетровського місцевого центру з надання БВПД Вікторія Дубовенко

Під час заходу було розглянуто багато актуальних питань щодо правового захисту учасників АТО. Від поняття особливого періоду, порядку та умов надання різноманітних пільг, особливостей комунікації з учасниками АТО до взаємодії задля комплексної допомоги, перспективи та стратегії в напрямі забезпечення учасників АТО безоплатною правовою допомогою, розвитку їх лідерських навичок, потенціалу учасників АТО у громадському секторі. Спікерами тренінгу стали досвідчені практикуючі юристи, об’єднані спільною справою та метою –  захистити права тих, хто захищав і захищає нас на сході України.

Вікторія Дубовенко виступила з доповідями на тему: «Безоплатна правова допомога в Україні. Останні зміни у законодавстві щодо отримання безоплатної вторинної правової допомоги» та «Взаємодія центрів безоплатної вторинної правової допомоги з громадськими організаціями».

«Безоплатна правова допомога – це правова допомога, що гарантується державою та повністю або частково надається за рахунок коштів державного бюджету України, місцевих бюджетів та інших джерел, – проінформувала присутніх фахівець Першого дніпропетровського місцевого центру. – Суб’єктами її надання є органи виконавчої влади,органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи приватного права та спеціалізовані установи».

Вікторія Дубовенко також звернула увагу учасників тренінгу на те, що обов’язок з організації доступу населення до безоплатної правової допомоги лежить саме на органах місцевого самоврядування. А ще навела успішні приклади створення органами місцевого самоврядування комунальних установ з надання БПД та залучення до такої роботи юридичних осіб приватного права на конкурсних засадах.

Під час своєї доповіді фахівець Першого дніпропетровського місцевого центру окремо зупинилася на різниці положень Законів України «Про безоплатну правову допомогу» та «Про звернення громадян». А саме на необхідності використовувати саме положення Закону України «Про безоплатну правову допомогу» для отримання консультацій чи роз’яснень з правових питань. Як зазначила юрист, відповідь на таке звернення повинно бути надано протягом 30 календарних днів, а якщо у ньому міститься лише прохання про надання відповідної правової інформації, тоді така правова допомога надається не пізніше п’ятнадцятиденного терміну з дня отримання звернення. Якщо питання, порушені у зверненні, не належать до компетенції органу, до якого воно надійшло, такий орган протягом п’яти календарних днів повинен надіслати це звернення до відповідного органу та повідомити про це особу, яка подала звернення.

«Використання суб’єктами права на БПД положень Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо звернення за наданням правової інформації чи консультації покликане привернути додаткову увагу органів влади до необхідності дотримання норм Закону України «Про безоплатну правову допомогу», ведення окремого обліку таких звернень, їх аналізу, узагальнення та використання для комплексного вирішення проблем громади в цілому», – наголосила Вікторія Дубовенко.

Фахівець також представила інфографіку з основними засадами функціонування системи БПД в Україні, принципами та механізмами роботи Регіональних та місцевих центрів з надання БВПД, а також результатами роботи у 2016 році.

Жваве обговорення серед присутніх викликали останні зміни до норм Закону України «Про безоплатну правову допомогу» щодо розширення кола суб’єктів права на безоплатну вторинну правову допомогу.

Оскільки основна тема тренінгу була визначена як правовий захист учасників АТО, актуальною стала інформація щодо права ветеранів війни, зокрема учасників бойових дій на сході України, та інших осіб, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» на всі види правових послуг без будь-яких обмежень. А також право на безоплатну вторинну правову допомогу осіб, які тільки претендують на такий статус.

Під час семінару учасники обговорили позитивні моменти, які виникли з прийняттям останніх змін, зокрема врахування при визначенні права на БВПД саме середньомісячного доходу особи, а не середньомісячного сукупного доходу сім’ї, як це було раніше.

Також було окреслено основні потенційні можливості використання громадськими організаціями ресурсів центрів з надання БВПД, шляхи, форми, результати такої взаємодії та наведені приклади успішної співпраці у Дніпропетровській області, а саме позитивний досвід роботи з ГО «Юридична сотня». Така співпраця дозволила розширити точки доступу учасників АТО та членів їх сімей до правової допомоги, систематизувати проблеми, узагальнити найкращі практики.

Проведення сумісних заходів шляхом організації виїзних консультувань у віддалених районах Дніпропетровської області, військових шпиталях, проведення круглих столів, семінарів, форумів розширення мережі партнерів, підвищення кваліфікації юристів, рівня правової освіти населення також є пріоритетними напрямами співпраці. Окрім того, ГО «Юридична сотня» постійно оновлює та актуалізує пам’ятку учасникам АТО, надає екземпляри для розповсюдження та підвищення правової обізнаності як самих захисників, так і тих, хто працює з даною категорією. Спільно з ГО «Юридична сотня» було розроблено методичні рекомендації для м. Кривого Рогу – пам’ятка щодо пільгового проїзду учасників АТО у міському транспорті з алгоритмом дій у разі порушення такого права.

Перший дніпропетровський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька, 52, з понеділка по п’ятницю з 8.00 до 17.00, тел. (056) 742-82-32, (099) 232-77-89.

Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213 103.

До відома. 25 жовтня 2016 року між 9 центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Дніпропетровській області та ГО «Всеукраїнська правозахисна організація «Юридична сотня» було укладено меморандум про спільну діяльність щодо надання безоплатної правової допомоги учасникам АТО та членам їх сімей.

ГО «Всеукраїнська правозахисна організація Юридична сотня об’єднує юристів, адвокатів та волонтерів-правників, які з липня 2014 року забезпечують правовий захист захисників України, надаючи безкоштовні юридичні консультації та персональний супровід учасникам АТО та їх сім’ям. Сьогодні працює всеукраїнська безкоштовна гаряча лінія 0 800 308 100, оператори якої надають консультації он-лайн. Крім того, з 2016 року представники ГО «Юридична сотня» у регіонах допомагають ветеранам АТО не тільки підтримуючи їх юридично, але, насамперед, сприяючи розвитку громадянського суспільства серед ветеранів та надаючи допомогу у реєстрації громадських організацій задля захисту власних прав.

ГО «Юридична сотня» розроблено пам’ятку військовослужбовця. Це пам’ятка про все те, що треба знати бійцям АТО та членам їх сімей з моменту мобілізації і до пенсії. Вся інформація вивірена відповідними міністерствами та відомствами. Завантажити або переглянути онлайн пам’ятки для військовослужбовців можна на сайті організації legal100.org.ua.

{gallery}news/2017/01/24{/gallery}