назад

Фахівці безоплатної правової допомоги спільно з міжнародними партнерами говорили зі старшокласникам про важливість впровадження європейських цінностей в Україні

den yevropi 1До дня Європи, який святкується 9 травня, а також з нагоди дня Європи в Україні, який відзначається у третю суботу травня, представники Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) та Подільського прикордонного загону зустрілися зі старшокласниками Подільської ЗОШ І-ІІІ ступенів №6.


Мета зустрічі — інформування школярів щодо історії створення Євросоюзу, інтеграції України в європейське співтовариство та приєднання до тих цінностей, яких дотримуються в ЄС.

 

На початку зустрічі начальник польового офісу “Подільськ” Любомир Стойчев (Болгарія) ознайомив учнів з головною місією Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM), яка розпочала свою діяльність у 2005 році.

 

Він повідомив, що місія співпрацює з Молдовою та Україною над приведенням стандартів і процедур охорони кордону, митної справи і торгівлі у відповідність до тих, які діють у країнах-членах ЄС.

 

Вона допомагає покращувати співробітництво по обидва боки кордону між прикордонними і митними відомствами, а також іншими правоохоронними органами і сприяє міжнародному координованому співробітництву.

 

Тетяна Мірон (Румунія) – експерт з митних питань, Еміль Григоров (Болгарія), Габор Борда (Угорщина) — експерти з прикордонних питань, а також Юрій Сотник, Юлія Гром та Марія Шемургалкіна (Україна) — адміністративні асистенти/перекладачі представили презентацію щодо відзначення країнами-членами Євросоюзу 9 травня Дня Європи.


den yevropi 1


den yevropi 2

Під час презентації представники EUBAM розповіли, що основою для появи цього свята стала проголошена 68 років тому так звана «Декларація Шумана».

Цю подію вважають початком європейської інтеграції, коли у 1950 році міністр закордонних справ Франції Робер Шуман оголосив про свій план створення Європейської спільноти.

В Парижі зібралися представники ряду європейських держав, які вирішили об’єднати свої сили для промислового розвитку та покращення виробництва військової техніки. Згодом, через 7 років, були підписані «Римські договори», які поклали початок побудови Євросоюзу. Документ тоді підписали Бельгія, Голландія, Люксембург, Франція, Німеччина та Італія. А ось найбільше за всю історію розширення ЄС відбулося у 2004 році, коли до складу увійшло одразу 10 країн – це Польща, Угорщина, Чеська Республіка, Словаччина, Словенія, Кіпр, Мальта, Естонія, Литва та Латвія.   

Представники місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) ознайомили учнів з основними нормами й принципами функціонування європейської спільноти.

Директор Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мерзляков відмітив, що відзначення дня Європи в Україні — це ще одна можливість для жителів нашої держави долучитися до європейських цінностей – загальнолюдських принципів і норм життєдіяльності людини, суспільства й держави.

Основні норми й принципи функціонування європейської спільноти є: демократія, верховенство права, рівні умови для всіх, побудова суспільства турботи й справедливості, повага до себе й інших, мир.

Важливо, що в європейському житті існує повага й прагнення до повного дотримання цих цінностей. Задля забезпечення миру й стабільності ЄС докладає максимум зусиль як в середині об’єднання, так і за його межами.

den yevropi 3

«За підтримки українських та міжнародних партнерів в Україні вдалося побудувати систему безоплатної правової допомоги, яка забезпечує людям рівний доступ до правосуддя та сприяє утвердженню верховенства права в Україні», – зазначив Сергій Мерзляков.

Директор центру звернув увагу присутніх, що впровадження в Україні системи безоплатної правової допомоги є важливим чинником переходу від радянської моделі карального правосуддя до європейської моделі справедливого правосуддя. Гідність та права людини — європейські цінності, які є першоосновою діяльності системи безоплатної правової допомоги.

Розвиток системи безоплатної допомоги робить значний внесок у здійснення важливих реформ у державі, в тому числі, і децентралізації. В рамках реалізації загальнонаціонального проекту “Я маю право!” створює підґрунтя для подолання корупції на побутовому рівні, зменшення домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності серед неповнолітніх.

Наприкінці заходу старший офіцер відділу з добору Подільського прикордонного загону Сергій Лавріненко ознайомив старшокласників про проходження військової служби за контрактом у прикордонних частинах.

На завершення представники Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM) за матеріалами презентації провели для школярів вікторину, за результатами якої активним учням були вручені пам’ятні сувеніри.

За правовою допомогою та консультаціями можна звернутися до Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: м. Подільськ, вул. Соборна, 194-а. Телефон: (04862) 3-07-34, (04862) 3-06-56.