назад
24.04.18

Фахівці Карлівського бюро правової допомоги допомогли клієнту у вирішенні питання щодо отримання паспорта після досягнення віку 18 років

2233

У квітні 2018 року до Карлівського бюро правової допомоги Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернувся молодий чоловік з проханням допомогти у вирішенні питання отримання документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України. Під час спілкування з чоловіком стало відомо, що він у свої 25 років має лише копію свідоцтва про народження, паспорта громадянина України він не отримав вчасно, оскільки відбував кримінальне покарання у місці позбавлення волі, а оригінали документів були втрачені після смерті матері.

Начальник Карлівського бюро правової допомоги Юрій Ночовний роз’яснив, що відповідно до пункту 35 Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, визнання недійсним та знищення паспорта громадянина України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 р. № 302, паспорт громадянина України оформляється вперше особі, яка звертається за оформленням паспорта після досягнення 18-річного віку на підставі свідоцтва про народження, оригіналів документів, що підтверджують громадянство України, та документа, виданого відповідним органом, установою, організацією, який містить фотозображення особи (у разі відсутності такого документа, особа подає письмове звернення у довільній формі, в якому зазначається інформація про адреси місць проживання, навчання, роботи, установ виконання покарання та інша інформація про родичів, які будуть залучені до проведення процедури встановлення особи).

У разі відсутності оригіналів документів, що підтверджують громадянство України, подається довідка про реєстрацію особи громадянином України.

Питання встановлення, оформлення та перевірки належності до громадянства України, прийняття до громадянства України, оформлення набуття громадянства України, припинення громадянства України, скасування рішень про оформлення набуття громадянства України, а також процедури подання цих документів та провадження за ними врегульовано, Законом України «Про громадянство України» від 18 січня 2001 р. № 2235-III та Указом Президента України від 27 березня 2001 р. № 215/2001 (в редакції Указу Президента України від 27 червня 2006 року № 588/2006) «Питання організації виконання Закону України «Про громадянство України», яким затверджений Порядок провадження за заявами і поданнями з питань громадянства України та виконання прийнятих рішень (далі-Порядок).

Відповідно до положень Закону № 2235-III та Порядку заявник повинен, зокрема, подати до уповноваженого державного органу документи, що підтверджують народження заявника на території України чи постійне проживання на ній, або підтверджують родинні відносини з такою особою, або рішення суду.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Карлівському бюро правової допомоги за адресою: м. Карлівка, вул. Полтавський шлях, 54а з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (05346)26 3 10.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи  бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером  системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).