назад

Фахівці Ковельського місцевого центру допомогли учаснику бойових дій відстояти своє право на дострокову пенсію

VorobejЗаступник начальника відділу представництва Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) Оксана Воробей до-помогла учаснику бойових дій в судовому порядку відстояти своє право на дострокову пенсію.

До Центру звернувся громадянин М., якому було відмовлено у призначенні дострокової пенсії за віком після досягнення 55 років згідно абзацу 6 пункту 3 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування». При прийнятті рішення про відмову у призначенні пенсії Відповідач керувався тим, що громадянин М. не надав додаткових документів, які б підтверджували участь у бойових діях.

Для надання безоплатної вторинної правової допомоги було призначено заступника начальника відділу предстваництва Оксану Воробей (наказ №152-н від 26.06.2017).

Вивчивши матеріали справи, фахівцем Центру було складено та передано до су-ду адміністративний позов про визнання дій неправомірними та зобов’язання вчинити дії. Позовні вимоги було обґрунтовано тим, що відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» і Порядку затвердженого постановою правління ПФУ 25.11.2005 № 22-1 установлено, що до заяви про призначення пенсії за віком учасникам бойових дій, крім документів, що необхідні для призначення пенсії за віком, додається посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період (періоди) участі у бойових діях.

До заяви про призначення пенсії громадянином М., крім документів, що необхідні для призначення пенсії за віком, подано посвідчення учасника бойових дій та довідка військового комісаріату про період участі у бойових діях, що свідчить про наявність у його права на дострокову пенсію за віком після досягнення 55 років згідно абзацу 6 пункту 3 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування».

Відмовляючи у призначенні пенсії відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», своїми діями Відповідач допустив звуження змісту та обсягу прав та свобод, передбачених статтею 22 Конституції України, в якій зазначено, що права і свободи людини і громадянина, закріплені цією Конституцією, не є вичерпними. Конституційні права і свободи гарантуються і не можуть бути скасовані. При прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод.

18.09.2017 Ковельський міськрайонний суд Волинської області, розглянувши у відкритому судовому засіданні справу №159/2756/17 за адміністративним позовом громадянина М. до Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України про визнання дій протиправними та зобов’язання вчинити дії, вирішив адміністративний позов громадянина М. задовольнити повністю. Визнати протиправною відмову Ковельського об’єднаного управління Пенсійного фонду України у призначенні громадянину М. дострокової пенсії за віком після досягнення ним 55 років згідно абзацу 6 пункту 3 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та зобов’язати Ковельське об’єднане управління Пенсійного фонду України призначити громадянину М. пенсію за віком після досягнення ним 55 років згідно абзацу 6 пункту 3 розділу XV Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» з 24 травня 2017 року.

Довідково:
Ковельський місцевий центр з надання безоплатної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Ковель, вул. С. Бандери, 5, тел. (03352) 3-30-63.