назад
14.03.17

Фахівці місцевих центрів та бюро правової допомоги поглибили свої знання із захисту прав ВПО

14032017krimsos

У зв’язку з воєнним конфліктом, в правовому полі України з’явилась нова категорія осіб, що потребують додаткової допомоги – внутрішньо переміщені особи.

Це особи, які від незалежних від них обставин були вимушені покинути постійне місце проживання, де були забезпечені житлом, соціальним захистом, працевлаштуванням, але, прибувши на територію, підконтрольну владі України, практично всі зіштовхнулись з численними як побутовими, так й правовими питаннями.

 

Сьогодні, 14 березня 2017 року, в місті Полтаві в приміщенні громадської організації «КримСОС», яка є виконавчим партнером Управління Верховного комісара ООН у справах біженців у програмах, пов’язаних із захистом переселенців, розпочався тренінг для працівників місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на тему: «Захист прав внутрішньо переміщених осіб. Проблемні питання надання первинної та вторинної правової допомоги ВПО».

Захід відбувається в межах реалізації Меморандуму про співпрацю, який підписаний між Координаційним центром з надання правової допомоги та ГО «КримСОС» та домовленостей, досягнутих під час робочої зустрічі 10 лютого 2017 року між представниками Першого та Другого  полтавських місцевих центрів з надання БВПД та регіональним відділенням громадської організації «КримСОС».

«Дуже важливим для нас на сьогоднішній день є не лише набуття нових знань в сфері забезпечення прав та законних інтересів внутрішньо переміщених осіб, а й отримання практичних навичок в цьому напрямку, адже ГО «КримСОС» має чималий багаж досвіду та позитивних практик допомоги внутрішньо переміщеним особам. Сподіваюсь, що отримана сьогодні інформація поглибить наші знання, стане корисною у роботі з внутрішньо переміщеними особами та підвищить рівень надання правової допомоги цій категорії осіб», – зазначив Ігор Рибас, директор Першого полтавського МЦ з надання БВПД під час вступного слова.

Директор Другого полтавського МЦ з надання БВПД Людмила Бубир також відмітила унікальну можливість фахівців бюро правової допомоги та місцевих центрів отримати практичні знання захисту інтересів внутрішньо переміщених осіб, а також подякувала організаторам за створення умов для працівників з інших населених пунктів взяти участь в тренінгу.

Під час заходу учасники обговорять наступні питання: загальне поняття захисту прав ВПО, соціальні та трудові права, пенсійне забезпечення ВПО, відшкодування збитків за знищене в зоні АТО майно, особливості судового захисту, особливості вчинення правочинів щодо майна, яке розташоване в зоні проведення АТО та в АРК Крим, вичерпання заходів національного захисту для захисту прав ВПО на міжнародному рівні та багато іншого. Набуті знання планується закріпити практичними знаннями. 

15 березня 2017 року на базі громадської організації «КримСОС» відбудеться наступний тренінг для фахівців місцевих центрів та бюро правової допомоги з питань правового захисту ВПО.

Нагадуємо, що за отриманням безоплатної правової допомоги жителі Полтави можуть звернутися до Першого та  Другого полтавських місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Перший полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Міщенка 2, тел.(0532) 50-27-22. Перший полтавський місцевий обслуговує Подільський район м. Полтави.

Другий полтавський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою: м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел. (0532) 56-02-88.  Другий місцевий центр поширює свою діяльність на Шевченківський та Київський райони м. Полтави.