назад

Фахівці Овруцького бюро провели семінар в Овруцькому територіальному центрі з обслуговування пенсіонерів та одиноких непрацездатних громадян

Фахівець Овруцького бюро правової допомоги Марина Ковальчук ознайомила присутніх зі змінами, які відбулись в Законі України «Про безоплатну правову допомогу». Спеціаліст наголосила, що  21 грудня 2016 року Верховна рада України внесла зміни до ЗУ «Про безоплатну правову допомогу»,  які набрали чинності 5 січня 2017 року.

Відповідно до змін, значно розширено коло осіб, які мають право на таку допомогу. Насамперед, це – внутрішньо переміщені особи та особи, які претендують на отримання такого статусу, а також особи, які претендують на отримання статусу ветерана війни, у тому числі учасника бойових дій. Крім того, безоплатна вторинна правова допомога ветеранам війни, у тому числі учасникам бойових дій, іншим особам, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», надаватиметься не лише з питань їхнього соціального захисту, як це було дотепер, а з будь-яких питань, які стосуються договірного, спадкового, земельного, сімейного, житлового та іншого законодавства.

Також суттєво підвищується поріг малозабезпеченості для отримання доступу до безоплатної вторинної правової допомоги:

− по-перше, враховуватиметься середньомісячний дохід особи, а не середньомісячний сукупний дохід сім’ї, як це було раніше;

− по-друге, особа матиме право на безоплатну вторинну правову допомогу, якщо її дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів;

− по-третє, інвалід матиме право, якщо отримує пенсію або соціальну допомогу у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб (а не якщо цей розмір є меншим двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, як це було дотепер).

Окрім цього, працівникам територіального центру вкотре нагадали про діяльність бюро правової допомоги та його функції: безоплатна первинна правова допомога (юридичні консультації); доступ до безоплатної вторинної правової допомоги (прийом звернень від громадян); активне правоосвітництво; доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції.

До слова, з моменту відкриття бюро (1 вересня 2016 року) понад 5 тис. громадян, які живуть у віддалених районах Житомирської області, отримали кваліфіковані юридичні консультації.

Звернутись до Овруцького бюро правової допомоги можна за адресою: м. Овруч, вул. Героїв Майдану 1/21 (приміщення митниці), тел.: 4-51-55.