назад
28.11.16

Фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД розповіли школярам про їх права

sh2З нагоди Всеукраїнського тижня права фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги проводять цикл заходів для підвищення правової культури та свідомості молоді. Так, 22 листопада 2016 року пройшла правова година з одинадцятикласниками Криворізької загальноосвітньої школи № 31, а напередодні -16 листопада – з колективом Криворізької педагогічної гімназії.

Інтегратор місцевого центру Наталя Кожем’яка акцентувала увагу майбутніх випускників на необхідності захищати свої права в разі їх порушення. По всій Україні нині працює мережа із 100 місцевих центрів та понад 420 бюро правової допомоги, до яких кожен може звернутися за допомогою у захисті своїх прав. У самому  Кривому Розі функціонує понад 6 точок доступу до безоплатної правової допомоги.

Про те, хто має право на адвоката за рахунок держави, а також з якими питаннями звертаються криворіжці найчастіше, Наталя Кожем’яка докладно розповіла уважним  одинадцятикласникам.   

Найбільше ж молодь вразили соціальні ролики про історію прав людини та ті,  які були визнані переможцями конкурсу соціальної реклами, що проводився спільно укрїнсько-канадським проектом «Доступна та якісна правова допомога в Україні» та Міжнародним фондом «Відродження». Вчитись, щоб знайти вихід зі складної ситуації, об’єднуватись для вирішення найбільш складних проблем, а в разі необхідності – звертатись для захисту своїх прав до місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – такий урок отримали старшокласники під час правової години.

Виникло у допитливих дітей і чимало непростих запитань. Наприклад, як складати зовнішнє незалежне оцінювання, якщо у дитини немає паспорта громадянина України (батьки – громадяни В’єтнаму, які не мають змоги легалізуватись, адже для цього їм потрібно перетнути кордон). Директор школи Світлана Галай спільно з очільником місцевого центру Олександром Юрчуком запропонували звернутись до Міністерства освіти і науки, молоді і спорту України з проханням допустити дитину до ЗНО на підставі її свідоцтва про народження, виданому у В’єтнамі.

Або інше питання – чи можна оскаржити результати зовнішнього незалежного оцінювання? Для цього у відповідності до п. 60-66 Постанови Кабінету Міністрів України від 25.08.2014 №1095 (зі змінами) «Деякі питання запровадження зовнішнього незалежного оцінювання та моніторингу якості освіти»  потрібно направити апеляційну заяву до Українського центру оцінювання якості освіти. Такі заяви впродовж 15 днів розглядає апеляційна комісія, яка і приймає рішення. Альтернативним способом оскаржити результати ЗНО є звернення з позовом до адміністративного суду за місцем проживання заявника.

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2 (тел. (056)405-54-04; (098)040-83-70). Дізнатись адреси та телефони інших місцевих центрів та бюро правової допомоги на Дніпропетровщині можна за телефоном Всеукраїнської гарячої телефонної лінії  0-800-213-103.

{gallery}news/2016/11/28{/gallery}