назад
08.12.16

Фахівці Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД розповіли учасникам АТО про державну цільову підтримку

15218725 1177175705692860 1443819036 n30 листопада 2016 року, з метою підвищення правової обізнаності учасників АТО, у Криворізькому міськрайонному центрі зайнятості пройшов семінар за участі фахівців Першого криворізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Про новини трудового законодавства, порядок перебування на обліку в центрі зайнятості, методи вдалого пошуку роботи розповів присутнім директор центру зайнятості Ігор Вознюк. Він також наголосив на тому, що в центрі всіляко сприяють не тільки працевлаштуванню, а й підвищенню правової грамотності воїнів. Так, пам’ятки учасникам АТО, буклети, посібники користуються популярністю серед демобілізованих, яким вкрай важливо знати якомога більше про те, що передбачено державою для їх соціального захисту.

Про систему безоплатної правової допомоги та роботу місцевих центрів розповіла інтегратор Першого криворізького місцевого центру з надання БВПД Наталя Кожем’яка. Консультації воїнам АТО надала головний спеціаліст Криворізького бюро Анастасія Яковченко.

Бійців найбільше цікавили питання щодо виділення земельних ділянок, державної цільової підтримки для здобуття професійно-технічної та вищої освіти дітей, безкоштовне зубопротезування. У ході обговорення вони також дізнались, що для захисту своїх інтересів, наприклад, отримання необхідних документів з військових частин для подальшого нарахування допомоги з безробіття, можна звертатись до Бюро правової допомоги або місцевих центрів з надання БВПД. Адвокат, який представлятиме інтереси бійців за рахунок держави, сприятиме якнайшвидшому подоланню усіх бюрократичних перепон.

Серед новин законодавства, про які розповіли присутнім на зустрічі учасникам АТО – прийняття 23 листопада 2016 року на засіданні Уряду України постанови, яка затверджує порядок та умови забезпечення державної цільової підтримки на здобуття професійно-технічної та вищої освіти учасниками бойових дій та їхніми дітьми. А також дітьми загиблих, зниклих безвісти, померлих внаслідок захворювання, отриманого під час участі в АТО, дітьми, зареєстрованими як внутрішньо переміщені особи. Зазначений порядок буде регулювати питання безоплатного навчання, безоплатного або пільгового проживання у гуртожитках, безоплатного отримання підручників та користування мережею Інтернет, отримання соціальних стипендій (для учасників бойових дій та їх дітей, дітей загиблих учасників АТО), отримання довгострокових кредитів для оплати за навчання (для внутрішньо-переміщених осіб), питання першочергового права на переведення на бюджетні місця у разі їх створення (для дітей учасників АТО) тощо.

Для того, щоб отримати певний вид державної цільової підтримки, передбаченої для тієї чи іншої категорії осіб, потрібно направити звернення на ім’я керівника державного навчального закладу, а до нього додати документ, який підтверджує приналежність до одного зі статусів. Слід зазначити, що надання такої підтримки передбачено не довше, ніж до 23 років.

Дізнались присутні на зустрічі і про мережу партнерських правозахисних організацій, які здійснюють юридичний супровід учасників АТО – Правозахисну групу “Січ”, «Юридичну сотню», криворізьку приймальню Української Гельсінської спілки з прав людини. На завершення заходу воїни АТО отримали пам’ятки про пільги на проїзд, порядок укладання і розірвання контрактів, оформлення статусу інваліда, інформаційні матеріали про роботу системи безоплатної правової допомоги.

Нагадуємо, що Перший криворізький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює за адресою: м. Кривий Ріг, вул. Качалова, 2 (телефони – 405-54-04; 098-040-83-70). Адреси інших центрів та бюро можна дізнатись за телефон Всеукраїнської гарячої телефонної лінії 0-800-213-103.

{gallery}news/2016/12/06{/gallery}