назад
15.03.18

Фахівці Регіонального центру провели семінар-практикум для працівників системи БВПД Харківщини

SuR 180314 0114 березня на базі «Харківської міжрегіональної ресурсно-комунікаційної платформи» відбувся семінар-практикум для працівників бюро правової допомоги Харківської області

на тему: «Основні аспекти протидії корупції та дотримання стандартів антикорупційної поведінки працівниками системи безоплатної вторинної правової допомоги». Захід провели директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області Олена Демченко та заступник директора Валентина Волобуєва. У рамках підписаного меморандуму про співпрацю з Регіональним центром долучився до семінару й голова Центру боротьби з корупцією та тіньовою економікою Дмитро Мальцев.

SuR 180314 02

SuR 180314 03Очільниця Регіонального центру Олена Демченко обговорила з присутніми сучасний стан та проблемні питання запобігання й протидії корупції в Україні. Зокрема, фахівчиня окреслила причини корупційних проявів, їх ознаки, а також ознайомила учасників заходу з історією корупції. Крім того, директор Центру наголосила на діяльності міжнародних антикорупційних організацій та ситуації в країнах, залежно від рівня індексу сприйняття корупції. «На сьогоднішній день індекс сприйняття корупції України складає 30 балів зі 100 можливих, що на 1 бал більше, ніж минулого року», – зазначила Олена Демченко. Також спеціаліст озвучила позиції України в рейтингу сприйняття корупції за даними TransparencyInternational, починаючи з 2012 року; динаміку зміни Індексу частоти корупційних випадків в Україні; рівень корупції в бізнесі; ознайомила з результатами дослідження, що стосується ставлення громадян до повідомлень про випадки корупції, а також назвала тих надавачів послуг, яким українці частіш за все давали хабар (найкорумпованіші сфери). Окремо Олена Демченко назвала результати соціологічного опитування населення Сумської області щодо їх думки про основні причини корупції в державі, а також акцентувала увагу на кількості правопорушень з ознаками кримінальної корупції за 2017 рік по Україні та озвучила основні завдання антикорупційної політики й Рекомендації  Transparency International Україні на 2018 рік.

SuR 180314 04Про кримінальну відповідальність за корупційні злочини розповіла представникам БВПД Харківщини заступник директора Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Валентина Волобуєва. Так, фахівчиня ознайомила присутніх із типовими ознаками корупційних злочинів, наголосила на кримінальній відповідальності за декларування недостовірної інформації та зазначила, яких дій слід дотримуватися в разі пропозиції взяти хабар. Окремо Валентина Волобуєва назвала алгоритм дій при затриманні та акцентувала увагу на важливості скористатися правовою допомогою адвоката. Окрім презентації інформаційних матеріалів, спеціаліст запропонувала учасникам заходу роботу в групах, що передбачала вирішення ситуаційних завдань, а також анкетування.

SuR 180314 05Дмитро Мальцев, у свою чергу, розповів учасникам семінару-практикуму про практичні аспекти застосування антикорупційного законодавства, зосередивши їхню увагу на суб’єктах, на яких поширюється дія Закону «Про запобігання корупції»; діяльності Національного агентства з питань запобігання корупції. Також фахівець наголосив на обмеженнях щодо використання службових повноважень чи свого становища й розповів про те, чи передбачено Законом прийняття подарунків, та які існують обмеження щодо їх вартості. Окремо Дмитро Мальцев ознайомив представників системи БВПД Харківщини із обмеженнями щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, спільної роботи близьких осіб; зовнішнім врегулюванням конфлікту інтересів.

SuR 180314 06Тож, під час семінару-практикуму учасники заходу мали можливість не лише ознайомитися із корисними теоретичними інформаційними матеріалами, а й долучитися до практичної частини заходу, такої як робота в групах, загальна дискусія, анкетування та обговорення, що дало змогу представникам системи безоплатної правової допомоги Харківської області стати більш обізнаними із сучасним станом та основними аспектами протидії корупції в Україні.

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

За отриманням безоплатної правової допомоги звертайтеся до
місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги:

Конотопський місцевий центр –
41615, м. Конотоп, вул. Братів Лузанів, 43, тел. (05447) 6-23-47

Охтирський місцевий центр –
42700, м. Охтирка, вул. Перемоги, 13. тел. (05446) 4-22-23

Сумський місцевий центр –
40000, м. Суми, вул. Покровська 9/1.
тел. (0542) 66-51-08; 066-771-32-61; 098-380-69-38.

Шосткинський місцевий центр –
41100, м. Шостка, вул. Горького, 4. тел. (05449) 7-30-94

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Окрім того, в Україні діє єдиний номер з надання безоплатної правової допомоги –

0-800-213-103     (Цілодобово, в межах України – безкоштовно)

Зателефонувавши за ним, Ви зможете дізнатися адреси та контакти центрів у всіх регіонах України та отримати консультацію фахівців.