назад
21.03.17

Фахівці Регіонального центру взяли участь у міжнародній конференції в м. Дніпро

IMG 654117 березня 2017 року, на базі Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, пройшла міжнародна науково-практична конференція «Актуальні питання протидії злочинності в сучасних умовах: вітчизняний та закордонний досвід». З українськими та закордонними спеціалістами-правниками спілкувались також фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги, які не лише переймали досвід європейських коллег, а і ділились власними напрацюваннями.

У ході конференції науковці та представники правоохоронних органів, судової системи та органів місцевого самоврядування об’єднали свої зусилля для розв’язання існуючих проблем протидії злочинним проявам. Адже обговорення міжнародного досвіду у цій сфері дає можливість у подальшому розробити рекомендації практичного спрямування, які в свою чергу допоможуть удосконалити чинне законодавство України.

Особливу увагу учасники заходу приділили темі підвищених вимог до діяльності правоохоронних органів, що у ракурсі створення нової патрульної поліції України є дуже актуальним. Так, Міндаугас Біліус, заступник голови Литовської школи поліції, побажав вітчизняним поліцейським працювати «для того, щоб допомагати людям». Як розповів пан Міндаугас, саме цю ідею взяли на озброєння литовські правоохоронці 10 років тому,завдяки чому рейтинг литовської поліції за цей період зріс з 40% до 75%. Таких же результатів Міндаугас Біліус побажав і своїм українським колегам.

Джованні Де’Алашіо, офіційний представник посольства Італії в Україні, розповів про відмінності у повноваженнях італійських та українських правоохоронців. А також наголосив на тому, що довіра є ключовим ресурсом роботи поліцейських. Про становлення та розвиток системи безоплатної правової допомоги в Україні розповіла учасникам конференції очільниця Регіонального центру з надання БВПД Людмила Яцуба. «Завдяки системі безоплатної правової допомоги було реалізовано конституційне право українців на правовий захист, а відкриття понад 400 бюро правової допомоги по всій Україні надало доступ до правової інформації мешканцям найвіддаленіших куточків країни – зазначила директор Регіонального центру, додавши: – На початку становлення системи БПД нам довелося стикнутися з багатьма труднощами – недовірою потенційних клієнтів, нерозумінням з боку слідчих, які повинні викликати адвоката, та багатьма іншими. Але ми наполегливо та упевнено ішли і йдемо далі цим шляхом, адже бачимо майбутнє в тому, що наші громадяни мають рівний доступ до правосуддя і в повній мірі  використовують правові інструменти для вирішення життєвих питань. Саме тому можна з упевненістю сказати, що система безоплатної правової допомоги на сьогодні є одним з найуспішніших елементів у реформуванні системи правосуддя в Україні».

Слід зазначити, що результати досліджень та професійної діяльності учасників конференції було викладено у збірнику, який в подальшому можна використовувати у практичній роботі, навчальному процесі чи наукових розробках. Без сумніву, особливе місце у цих працях посідають напрацювання фахівців системи БПД Дніпропетровщини.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Дніпропетровській області знаходиться за адресою: м. Дніпро, вул. Старокозацька 56, 5 поверх, кабінети 501, 502, 503, 509, 519.

Адреси інших місцевих центрів та бюро правової допомоги можна переглянутитут. Детальну інформацію з питань, пов’язаних з отриманням безоплатної правової допомоги, можна отримати за номером цілодобової телефонної лінії – 0 800 213103.

{gallery}news/2017/03/12{/gallery}