назад
05.09.17

Фахівці Регіонального центру взяли участь у тренінгу з дотримання прав людини

04 09 2017 34 вересня 2017 року працівники Управління забезпечення прав людини Національної поліції України Заріна Маєвська та Вадим Зюбанов провели тренінг «Дотримання прав людини під час затримання без ухвали слідчого судді, суду» для осіб відповідальних за затриманих відповідно до статті 212 Кримінального процесуального кодексу України. Серед запрошених до виступу учасників заходу були і представники Регіонального центру з надання БВПД у Вінницькій області.

Тренінг складався з двох частин та охоплював п’ять тем. Після відкриття заходу організаторами, Регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради з прав людини у Вінницькій області Наталія Гурковська виступила із темою “Взаємодія органів поліції та Уповноваженого Верховної Ради з прав людини”. Вона акцентувала увагу на дотриманні прав людей, які проходять курс замісної підтримувальної терапії, антиретровірусної терапії, громадян хворих на туберкульоз, гепатити В та С. Ознайомила слухачів з алгоритмом моніторингу органів поліції моніторинговими групами, організацією та процесуальним затриманням осіб слідчим, оперуповноваженим та громадянами.

04 09 2017 2

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру Олександр Сільніцький та заступник начальника відділу організації надання БВПД Володимир Матюха розповіли про процедуру призначення безоплатного адвоката, строки прибуття та факт неприбуття адвоката. Розглянули специфіку призначення захисника неповнолітнім, іноземцям, особам без громадянства, механізм залучення перекладача та сурдоперекладача. Також, звернули увагу на відповідальність працівників поліції за недопуск адвоката до затриманої особи.

04 09 2017 1

Працівники Управління забезпечення прав людини НПУ Заріна Маєвська та Вадим Зюбанов розповіли офіцерам поліції про генезу прав людини, міжнародні стандарти прав людини та рішення ЄСПЛ щодо порушення прав людини працівниками поліції (до огляду був наданий документальний фільм “Спасти рядового Михеева”). Також вони наголосили на дотриманні прав затриманих громадян, строків затримання та функціональних обов’язках осіб відповідальних за затриманих згідно із статті 212 КПК України.

Про практичні аспекти ведення облікової документації, алгоритм дій відповідального по статті 212 КПК України при потраплянні на робоче місце (перевірка обліку затриманих, повідомлення до Регіонально центру з надання БВПД у Вінницькій області) розповів заступник начальника ІТТ №1 м. Вінниці Олександр Градижний.

04 09 2017 4

Після закінчення тренінгу усім присутнім були роздані інформаційні матеріали: Кишеньковий словник української жестової мови для працівників поліції та «Оцінка ефективності функціонування інституту службових осіб, відповідальних за перебування затриманих, як механізму попередження належного поводження в діяльності поліції».

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання БВПД у Вінницькій області розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106