назад

Фахівці Регіонального центру з моніторинговим візитом відвідали Каховський місцевий центр з надання БВПД

129 листопада фахівці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області – начальник відділу моніторингу Світлана Ребриста та заступник начальника відділу комунікацій Лариса Аболончикова з моніторинговим візитом відвідали Каховський місцевий центр з надання БВПД.

Під моніторингове спостереження цього разу підпадали такі питання, як здійснення представництва у судах, органах місцевого самоврядування (ОМС) та інших державних органах, взаємодія з суб´єктами надання безоплатної первинної правової допомоги; проведення правопросвітницької роботи та участь у реалізації ґрантових проектів.

Працівники Каховського місцевого центру поділились своїми здобутками з цих питань та подальшими планами щодо удосконалення роботи центру.

Слід сказати, що цього дня Каховський місцевий центр відвідали всі керівники бюро правової допомоги, які є структурними підрозділами Каховського місцевого центру.

2Користуючись нагодою, Світлана Ребриста та Лариса Аболончикова провели робочу нараду, під час якої обговорювались не тільки поточні питання, правові потреби, але й вивчались пропозиції працівників бюро щодо подальшого удосконалення роботи та вироблення стратегії розвитку.

Необхідно зазначити, що на виконання попередніх моніторингових рекомендацій Каховським місцевим центром закуплено веб-камери для обладнання онлайн-зв´язком усіх бюро правової допомоги. І під час наради керівник місцевого центру Руслан Поляков вручив веб-камери, що дуже схвально сприйняли працівники бюро.3

Фахівці Регіонального центру також надали методично-консультативну допомогу працівникам бюро. Враховуючи, що наступний рік в Україні оголошено роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», Каховським місцевим центром запроваджено правовий цикл під назвою «Правовий всеобуч як передумова формування правової культури в сучасному суспільстві».

Інтегратор Каховського місцевого центру Володимир Щербаков анонсував запуск цього правового всеобучу та розказав про його завдання та цілі. Зокрема, він зазначив, що така система вивчення законодавства, як правовий всеобуч, охоплює всі верстви населення та являє собою процес засвоювання знань про основи держави і права, виховання у громадян поваги до закону, прав людини, небайдужого ставлення до порушень законності і правопорядку.

За словами Володимира Щербакова, правова освіта – необхідний елемент правової культури, умова правової вихованості особи, і на всіх рівнях освіти повинно проводитись правове навчання.

До речі, подібний цикл під назвою «Обізнаний – значить захищений!» запроваджує й Голопристанський місцевий центр з надання БВПД.

Під час спілкування фахівці Регіонального центру порекомендували очільникам бюро для здійснення правопросвітницької діяльності в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» активніше використовувати площадку обласного радіо «Таврія» 100,6, на якому Регіональним центром започатковано цикл правопросвітницьких передач, та скласти відповідні графіки за актуальною правовою тематикою.

4

Також фахівці Регіонального центру провели традиційне інтерв´ювання-консультування з питань спадкового права, а саме можливості спадкування земельної ділянки, яка була у користуванні спадкодавця.

Фахову консультацію з цього питання надавали Світлана Чопєй та Юлія Молдован.

За результатами спостереження начальник відділу моніторингу надала рекомендації щодо більш уважного ставлення до того, що говорить клієнт і тих документів, які підтверджують його доводи. Також фахівці Регіонального центру вивчали зміст анкет зі скриньок «Для відгуків».

В цілому моніторинговий візит був плідним та насиченим правопросвітницькими заходами – у другій половині дня за ініціативи Каховського місцевого центру пройшли ще два заходи: круглий стіл «Правові питання сьогодення в Україні» та зустріч з воїнами АТО та військовими капеланами «Рівний – рівному», у яких також взяли участь фахівці Регіонального центру.