назад

Фахівці Рівненського місцевого центру правопросвітництво ведуть через «Антикорупційну мафію»

Антикорупційна «Мафія» – модель боротьби добре організованої нечисленної групи корупціонерів проти  неорганізованої більшості суспільства за контроль над спільним ресурсом–бюджетом міста. Гра розвиває  навички роботи в команді, уміння аргументувати власну позицію, критично мислити та приймати рішення. Завдяки такій цікавій та інтерактивній формі спілкування фахівці Рівненського МЦ поширюють серед молоді правову інформацію.

Ініціатива  «Місто проти корупції», де учні та студенти мають можливість дізнатися про явище корупції, довідатись що собою являє «неправомірна вигода» «приватний інтерес», які покарання для «осіб, що пропонують неправомірну вигоду» та тих осіб «котрі її вимагають або отримують», а також про коло суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», успішно реалізується Рівненським МЦ вже протягом шести місяців.

Основним інструментом для поширення правової інформації з питань запобігання корупції є інтелектуально-психологічна командна гра Антикорупційна «Мафія». Інструмент розроблений Центром «Ейдос» в рамках співпраці з проектом USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «Взаємодія».

Учасники на власному досвіді мають можливість усвідомити важливість того, що бюджетні кошти розподіляються прозоро: якщо податки громадян не розграбували корупціонери, то місто отримує нові дороги, садочки, парки чи інші блага важливість особистої участі кожного мешканця в житті міста, бо пасивні жителі втрачають можливість впливати на вирішення міських проблем важливість співпраці та вдалої стратегії, адже, об’єднавшись, можна нейтралізувати навіть мафію та олігархів, що розкрадають бюджетні кошти.