назад
11.08.17

Фахівці системи безоплатної правової допомоги працюють у напрямі посилення інформування та захисту земельних прав громадян

IMG 20170811 130140

11 серпня 2017 року відбулася зустріч  в.о. директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Миколи Лахижі та  в.о. начальника Головного територіального  управління юстиції у Полтавській області Дар’і Бриндак. У ході ділового спілкування  сторони обговорили  питання щодо створення та діяльності в області оперативного штабу, покликаного боротися зі спробами рейдерських захоплень земель та зібраного урожаю, діяльності мобільних точок доступу громадян до правової допомоги, які щотижня протягом двох місяців будуть  здійснювати виїзди у віддалені населені пункти регіону та  надаватимуть консультації громадянам з земельних питань.  

Крім того, представники системи БВПД та управління юстиції обговорили необхідність проведення роз’яснень з  питань земельного законодавства, розповсюдження відповідних матеріалів  серед населення регіону.

         «Відповідна інформаційна кампанія та проведення виїзних консультувань громадян забезпечить їх необхідних рівнем правових знань, зокрема, щодо володіння, користування та захисту своїх прав на володіння земельною ділянкою, що унеможливить посягання на їхній конституційні права з боку інших осіб», – повідомив Микола Лахижа під час зустрічі.

По завершенні зустрічі сторони затвердили відповідний графік роботи  мобільних точок доступу до системи безоплатної правової допомоги за участю фахівців системи БВПД та органів юстиції.IMG 20170811 130136

 Микола Лахижа презентував методичні матеріали, що стосуються порядку звернення до МЦ та бюро та правової допомоги та процесу розгляду звернень громадян до органів державної влади, які підготовлені Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області. 

У свою чергу, Дар’я Бриндак передала Регіональному центру буклети на правову тематику, розроблені Головним територіальним управління юстиції у Полтавській області та юридично-просвітницьку газету «Правовий вісник», яка друкується на виконання Програми правової освіти населення області на 2016-2020 роки, де також здійснюються публікації фахівців системи БВПД.IMG 20170811 131422

Нагадуємо, що реалізувати своє право на  безоплатну правову допомогу громадяни можуть звернувшись до Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, який знаходиться за адресою:м. Полтава, вул. Європейська 37/40, тел.(0532) 56-26-66.  Цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.

Довідково. Ініціатива щодо створення оперативних антирейдерських штабів виникла після візиту Міністра юстиції Павла Петренка до Херсонської та Миколаївської областей, де він мав зустрічі з представниками сільськогосподарського сектору. Третього серпня на Херсонщині почав діяти перший штаб оперативного реагування на випадки захоплення земель аграріїв чи зібраного ними збіжжя. До складу штабу увійшли керівники Херсонської ОДА, органів юстиції Херсонської області, правоохоронці та представники аграрного бізнесу.