назад

Фахівці системи безоплатної правової допомоги регіону розпочали Всеукраїнський тиждень права з відвідин юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

2016 12 01M130 листопада 2016 року у залі Вченої ради юридичного факультету Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича проведено бесіду на тему: «Роль місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у захисті прав людини і громадянина».

Захід проведено за ініціативи представників системи безоплатної правової допомоги регіону, за участі адміністрації та викладацького складу юридичного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича, зокрема заступника декана по денному відділенню, доцента кафедри філософії та теорії права Івана Торончука, заступника декана з навчально-виховної роботи, доцента кафедри філософії та теорії права Вікторії Васильчук, завідувача кафедри кримінального права та криміналістики, доцента Галини Жаровської, асистентів кафедри правосуддя та кафедри публічного права, студентського активу.

Учасники заходу приділили увагу питанням, що стосуються законодавчого закріплення та врегулювання порядку надання громадянам професійної правничої допомоги, що гарантовано Конституцією України, утворенню системи безоплатної правової допомоги, діяльності окремих структурних підрозділів цієї системи, а також практиці надання громадянам безоплатних правових послуг, передбачених Законом України «Про безоплатну правову допомогу».

2016 12 01M2Про ідею створення системи безоплатної правової допомоги в Україні, окремі етапи впровадження цієї системи та її розвиток розповів присутнім директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернівецькій області Аркадій Мунтяну.

Про те, як працюють місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які основні завдання вони покликані забезпечити та які функції щодня виконують спеціалісти центру розповів директор Чернівецького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Сергій Мінтенко.

Окрім цього, представники системи безоплатної правової допомоги регіону детально зупинилися на обговоренні питань порядку звернення до центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, компетенції центрів щодо розгляду правових питань заявників, порядку надання безоплатної правової допомоги, роботи Всеукраїнського контактного центру системи безоплатної правової допомоги, навели конкретні приклади звернень громадян та практики успішного захисту їхніх прав, зауважили про важливість та розкрили зміст основних цінностей, бачення та місії системи безоплатної правової допомоги.

Наприкінці заходу учасники обговорили кадрові та організаційні питання, зокрема щодо проходження студентами юридичного факультету ЧНУ ім. Ю. Федьковича практики на базі центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також бюро правової допомоги, можливості залучення їх до співпраці із місцевими центрами в якості параюристів тощо.