назад

Фахівці системи БПД активно працюють над правовою обізнаністю громадян

1 2У першій половині лютого цього року начальник відділу правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Третього дніпропетровського місцевого центру Едуард Абашія провів ряд зустрічей з громадянами Дніпропетровщини під час яких розповів про роботу системи безоплатної правової допомоги та проконсультував з ряду важливих для громадян питань.

Так, 9 лютого Едуард Абашія зустрівся з Олександром Андрійчуком, керівником громадських організацій «Дніпропетровська Федерація Айкікай Айкідо», «Всеукраїнська дитяча школа Айкідо» та батьками відвідувачів спортивних секцій. Фахівець провів лекцію на тему «Права дітей на позашкільну освіту», а також розповів про роботу системи правової допомоги. Насамкінець зустрічі між Третім дніпропетровським місцевим центром з надання БВПД та громадськими організаціями «Дніпропетровська Федерація Айкікай Айкідо», «Всеукраїнська дитяча школа Айкідо» було укладено меморандуми про співпрацю.

10 лютого Едуард Абашія поспілкувався з національно-культурними товариствами Дніпропетровщини. На зустріч з фахівцем центру прийшли представники міжнаціональних общин, діаспор, зокрема, азербайджанської, білоруської, вірменської, грузинської, єврейської, корейської, литовської, німецької громади. У ході зустрічі правник провів семінар-тренінг на тему: «Національні меншини: шлях розвитку та європейський досвід». Фахівець наголосив на тому, що «права національних меншин є невід’ємною частиною загальної системи прав людини й громадянських прав і свобод у окремих державах. Водночас національні меншини мають деякі специфічні права, які відрізняються від прав більшості громадян даної держави. Це їхні права в тих сферах, де вони проявляють себе як особлива етнічна група (збереження ідентичності, традицій, мови, культурної спадщини тощо), а також там, де є потреба збалансувати дискриміноване становище меншини порівняно з іншими громадянами». По закінченню зустрічі між Третім дніпропетровським місцевим центром з надання БВПД та Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнська жіноча єврейська організація «Проект Кешер» було укладено меморандум про співпрацю.

13 лютого правник Третього дніпропетровського місцевого центру провів робочу зустріч з представником громадської організації «Правова епоха» Оленою Зоріною. На заході також були присутні переселенці зі сходу України та представники товариств з обмеженою відповідальністю, що проводять будівельні та ремонтні роботи у м. Дніпрі та області. Едуард Абашія проінформував присутніх щодо змін умов звернення громадян до Європейського суду з прав людини. Фахівець у ході бесіди наголосив на тому, що Європейський суд з прав людини може розглядати справу лише з наступних умов: якщо скарга стосується порушення одного чи декількох прав, викладених у Конвенції та Протоколах до неї, якщо скарги спрямовані проти держави, яка ратифікувала Конвенцію чи відповідний Протокол, якщо скарги стосуються фактів, за які несе відповідальність певна державна структура (законодавець, адміністративний орган, суд тощо). Для мінімізації ризику отримання відмови щодо прийняття до провадження звернення до Європейського суду з прав людини Едуард Абашія порадив звертатися за юридичною допомогою до профільних спеціалістів з цього питання, які працюють також і в центрах БВПД.

Нагадуємо, що Третій дніпропетровський місцевий центр з надання БВПД розташований за адресою: м. Дніпро, вул. Січових Стрільців, буд. 90. Графік роботи: пн-пт. з 9.00 до 18.00. Контактний телефон: (056) 749-60-04; +38 (098) 044-29-95; +38 (099) 760-86-80; електронна пошта: dnipro3.dnipro@legalaid.gov.ua

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія, зателефонувавши на яку можна дізнатися адреси центрів та бюро в усіх регіонах України: 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2017/02/18{/gallery}