назад
29.01.17

Фахівці системи БПД на Полтавщині налагоджують співпрацю з параюристами

DCMNqwlqxo0

         В Україні досить гостро постає проблема правової та соціальної ізоляції вразливих верств населення, внаслідок відсутності інформування щодо їх прав та механізмів їх захисту. Особливо гостро це питання стосується населення, яке проживає в сільській місцевості. Правові потреби у віддалених громадах у більшості випадків залишаються незадоволеними, і питання рівного доступу до правосуддя залишається відкритим.

Необхідність розширення доступу до правосуддя створює потребу залучення до правопросвітництва осіб, які не мають юридичної освіти, але пройшли спеціальне навчання, розраховане на допомогу членам локальної спільноти у найбільш типових питаннях – параюристів. Щоб допомогти вразливим верствам населення у вирішенні правових питань, по всьому світу впроваджується практика параюристів.

 У рамках реалізації Меморандуму про співпрацю з «Відкритим  міжнародним  університетом розвитку людини «Україна» передбачено співпрацю у напрямку проведення просвітницьких заходів та проходження практики студентів.

Так, 24 січня 2017 року директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий провів зустріч із студентами даного навчального закладу, які проходитимуть практику у Регіональному, місцевих центрах з надання БВПД у Полтавській області та бюро правової допомоги.

 У ході зустрічі керівник РЦ розповів студентам про особливості системи БВПД області, основні завдання та напрямки діяльності, окремо акцентувавши увагу присутніх на співпраці фахівців системи із параюристами. Керівник Регіонального центру  повідомив, що фахівці МЦ та бюро Полтавської області активно залучають параюристів до проведення правопросвітницьких заходів, консультувань під час роботи мобільних дистанційних пунктів, акцій «вуличного інформування» щодо системи безоплатної вторинної правової допомоги.F5E3JOsYlX8

«Команда системи безоплатної правової допомоги в області зацікавлена у співпраці з навчальними закладами, зокрема, і у напрямку залучення параюристів до надання правової допомоги. Враховуючи пріоритетність посилення правової спроможності територіальних громад, проведення відповідної правоопросвітницької роботи параюристами актуально здійснювати насамперед  для мешканців сільської місцевості, шляхом  проведення правопросвітницьких заходів, особливо у віддалених районах, де не вистачає адвокатів»  – зазначив Олександр Черчатий у своєму виступі.

Найбільше студентів цікавилися питаннями щодо залучення до правопросвітницьких заходів, проведення консультувань громадян, адже така діяльність є дуже важливою для набуття студентами практичних навиків у роботі.

 

Довідково.  Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Ознайомитися з інформацією щодо контактів місцевих центрів та бюро правової допомоги можна на веб-сайті Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області за адресою: http://poltava.legalaid.gov.ua  

Для цілодобового доступу громадян до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний телефонний номер 0-800-213-103.