назад

Фахівці системи БПД обмінювалися досвідом

1З метою підвищення кваліфікації персоналу, покращення якості надання безоплатної правової допомоги, обговорення проблемних питань, надання методичної та практичної допомоги 14 листопада фахівці Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги в Івано-Франківській області провели навчання для працівників відділів бюро місцевих центрів з надання БВПД.

Зустріч відбулася у приміщенні залу засідань Головного територіального управління юстиції в Івано-Франківській області. З привітальним словом виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної правової допомоги  в області Михайло Євчук, який наголосив на важливості взаємодії з партнерами, спрямованої на захист прав громадян, якості надання допомоги по земельним питанням, пенсійного забезпечення, соціального захисту населення, надання субсидій.

2

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в області Мирослава Аннюк ознайомила присутніх із актуальними питаннями сімейного права, а саме особливостями майнового врегулювання правовідносин у ході розірвання шлюбу подружжям, специфікою розірвання шлюбу подружжям, яке має неповнолітніх дітей. Вона зазначила: «Поділ спільно набутого майна подружжя може відбуватися не лише в судовому порядку, а й добровільно, у тому числі й завдяки роботи медіаторів».

3

«Медіація – це вид альтернативного врегулювання спорів, метод вирішення спорів із залучення посередника (медіатора), що допомагає сторонам конфлікту налагодити комунікації та проаналізувати конфліктну ситуацію таким чином, щоб вони самі змогли обрати той варіант рішення, який би задовольняв інтереси і потреби усіх учасників конфлікту», ˗ у своєму виступі сказав заступник начальника відділу організації надання безоплатної вторинної правової допомоги Регіонального центру з надання БВПД в області Ігор Королик. Перевагами медіації є: економія часу, зниження вартості процесу вирішення спору, можливість впливати на результат, конфіденційність процедури, можливість збереження або відновлення ділових взаємин з партнерами, змога запобігти виникненню подібних конфліктів у майбутньому, гарантія виконання рішень( у випадку успішної медіації). Він акцентував, що на відміну від формального судового процесу, під час медіації сторони доходять згоди самі – медіатор не приймає рішення за них.

4

Велике зацікавлення в фахівців бюро правової допомоги викликали питання проведення інформаційно-просвітницьких кампаній, взаємодія з засобами масової комунікації.

Головний спеціаліст відділу комунікацій та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру Наталія Шотурма розказала про вимоги щодо якості та змісту інформаційних матеріалів, наголосила на основних засадах співпраці із медіа, підготовку та проведення заходів. «Матеріал має інформувати, а не викликати низку запитань», ˗ зауважила вона.

5

На завершення семінару фахівці Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області  відповіли на всі запитання, які цікавили присутніх, обмінялися досвідом та практикою надання безоплатної вторинної правової допомоги, обговорили питання покращення якості її надання, а також наголосили на важливості реалізації правопросвітницького всеукраїнського проекту «Я МАЮ ПРАВО» на Прикарпатті.


Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)