назад

Фахівці системи БПД опановували професійний кодекс працівників прес-служб

1У рамках проекту «Школа реформ для регіональних прес-служб» 24 жовтня фахівці з комунікації Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної правової допомоги взяли участь у семінарі на тему «Етика та професійний кодекс працівників прес-служб ОМС/ВВ».

2

Проект впроваджується Івано-Франківським прес-клубом реформ за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Метою проекту є забезпечити ефективне висвітлення перебігу реформ та їх особливостей на загальнодержавному і місцевому рівнях через навчання й підготовку представників прес-служб Івано-Франківської області, відповідальних за роботу із ЗМІ.

3

Спікером семінару виступив доцент кафедри журналістики Ужгородського національного університету, заступник голови Закарпатської обласної організації Національної спілки журналістів України Володимир Тарасюк.

«Професіонали зі зв’язків із громадськістю несуть відповідальність за прийняття етичних рішень, що задовольняють масовий інтерес, їх роботодавців, професійні етичні принципи їхніх організацій та їхні персональні етичні принципи», ˗ зазначив він.

4

Кодекс етики українського журналіста ухвалений 2002 року на з’їзді журналістів-підписантів Кодексу. Він затверджений 12 грудня 2013 року на пленумі Національної спілки журналістів України (НСЖУ) та місяцем раніше – рішенням Комітету Незалежної медіа-профспілки України (НМПУ). Кодекс містить 19 пунктів, серед яких важливо виділити такі.

5

– Служіння інтересам влади чи засновників, а не суспільства, є порушенням етики журналіста.

– Журналіст має з повагою ставитися до приватного життя людини.

– Висвітлення судових процесів має бути неупередженим щодо звинувачених. Журналіст не може називати людину злочинцем до відповідного рішення суду.

6

– Повага до права громадськості на повну та об’єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов’язком журналіста.

– Журналіст зобов’язаний зробити все можливе для виправлення будь-якої поширеної інформації, якщо виявилося, що вона не відповідає дійсності.

– Ніхто не може бути дискримінований через свою стать, мову, расу, релігію, національне, регіональне чи соціальне походження або політичні уподобання.

– Журналіст має бути особливо обережним при висвітленні питань, пов’язаних із дітьми.

7

– Свідоме порушення норм журналістської етики є абсолютно несумісним з професійною журналістикою, піддається громадському осуду, може бути підставою для позбавлення прес-карти чи членства в професійних спілках та НСЖУ. Розгляд конфліктних ситуацій етичного та професійного характеру здійснює Комісія з журналістської етики.

Наприкінці зустрічі Володимир Тарасюк наголосив, що складовими успіху працівника прес-служби є:

– узгодження із законами та нормами моралі в суспільстві;

– досвід роботи;

– навчання;

– особиста усвідомленість (професійна відповідальність і совість).

Головний спеціаліст відділу комунікації та забезпечення доступу до публічної інформації Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області Наталія Шотурма, начальники відділів правопросвітництва та взаємодії з суб’єктами надання безоплатної первинної правової допомоги Коломийського, Калуського та Івано-Франківського місцевих центрів з надання БВПД Вікторія Смерек, Іванна Грещук та Марія Коляджин подякували спікеру й організаторам за проведений семінар, зазначивши на важливості отриманих знань, необхідних для роботи комунікаторів та інтеграторів центрів, адже надання якісної правової допомоги через інформування громадян – основна місія діяльності системи БПД.

9

10


 

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області працює за адресою:

вул. Грюнвальдська, 8, м. Івано-Франківськ.

Телефон: (034) 255-61-13,

Е-mail:   office.frankivsk@legalaid.gov.ua.

Всеукраїнська гаряча лінія правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України)