назад

Фахівці системи БПД роз’яснили, як діяти у разі смерті родича на тимчасово окупованій території

260-1Як отримати свідоцтво про смерть українського зразка родичам внутрішньо переміщеної особи, яка, перебуваючи на непідконтрольній Уряду України території Донецької та Луганської областей, там померла? З таким питанням до Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги звернулася жителька Вижниччини, брат якої помер в Донецькій області, гостюючи у сина.

Фахівці системи безоплатної правової допомоги роз’яснили, що отримати свідоцтво про смерть брата у відділі державної реєстрації актів цивільного стану неможливо, оскільки факт смерті відбувся на тимчасово окупованій території України. Там органи влади України наразі не здійснюють свої повноваження. Відповідно факт смерті у такому випадку встановлюється судом. Оскільки померлий чоловік являється жінці рідним братом, про що свідчать свідоцтва про народження обох, жінка має право звернутися до суду з відповідною заявою. До заяви слід додати квитанцію про сплату судового збору (з 01.01.2018 – 352 грн. 40 коп.) та докази, які свідчать про факт настання смерті на тимчасово окупованій території. На прохання буковинки фахівці Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги роз’яснили, що може слугувати доказами у даній справі:
• пояснення самої заявниці, а також свідків;
• письмові докази (як приклад, свідоцтво про поховання);
• речові докази (зокрема звуко- і відеозаписи, висновки експертів).

У цьому випадку факт смерті підтверджується копією лікарського свідоцтва про смерть, в якому зазначено причину смерті.

Також працівники центру звернули увагу жінки на те, що така заява розглядається судом невідкладно і у разі її задоволення суд того ж дня видає заявниці копію рішення. Із цим рішенням та своїм паспортом заявниця повинна звернутися до відділу ДРАЦСу для отримання свідоцтва про смерть.

Надавши роз’яснення, фахівці системи БПД допомогли жінці написати заяву до Вижницького районного суду. 19.09.2018 року рішенням суду дану заяву було задоволено.

Контактна інформація! Звернутися по допомогу до фахівців Вижницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна за адресою: Чернівецька область, м. Вижниця, вул. Українська, 100Б, тел. (0 3730) 2-31-58.

Єдиний телефонний номер системи БПД – 0 800 213 103
(дзвінки на вказану телефонну лінію зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України є безкоштовними та приймаються цілодобово).