назад
13.02.19

Фахівці системи БВПД області поглиблюють знання з виборчого законодавства

2019vb0

Постановою Верховної Ради України від 26 листопада 2018 року № 2631-VIII призначено чергові вибори Президента України, які  відбудуться 31 березня 2019 року.

З січня 2019 року система безоплатної вторинної правової допомоги долучилася до проведення інформаційної кампанії «Я маю право голосу». У лютому 2019 року Координаційним центром з надання правової допомоги підписано Меморандум та налагоджено співпрацю з громадянською мережею «ОПОРА», серед завдань якої проведення спільних інформаційних та правопросвітницьких кампаній щодо виборчих прав громадян

13 лютого 2019 року Регіональним центром з надання БВПД у Черкаській області проведено тренінг на тему: «Виборчі права громадян та їх захист». Громадський омбудсмен з виборчих прав ВГО громадянської мережі «ОПОРА» у Черкаській області Тарас Щербатюк виступив тренером-модератором заходу.

Серед учасників – представники Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД Черкаської області, Головного територіального управління юстиції у Черкаській області, адвокати.

2019vb2

Під час тренінгу обговорено питання щодо порядку проведення виборів Президента України. Звернуто увагу на дотриманні прав виборців та правових наслідків їх порушення і способи захисту.

Констатовано про важливість перевірки громадянами інформації щодо себе у Державному реєстрі виборців, яка міститься на електронному ресурсі «Особистий кабінет виборця» за посиланням:    https://www.drv.gov.ua/ords/svc/f?p=111:1:7225912422314.

Кожен виборець має право звертатися в порядку, встановленому Законом України “Про Державний реєстр виборців”, до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (не включення) до Державного реєстру виборців себе чи інших осіб» – наголосив тренер-модератор Тарас Щербатюк.

Також розглянуто порядок реалізації права голосу під час виборів Президента України громадянами України, які проживають або перебувають за межами України, внутрішньо переміщеними особами, особами які перебувають у місцях несвободи.

Тренером-модератором поінформовано про найбільш розповсюджені правопорушення під час виборчого процесу (незаконна агітація, тиск на виборців або спроба підкупу тощо), способи їх фіксування та оскарження, дії спостерігачів та інших осіб при виявленні порушень, обов’язки та повноваження виборчих комісій та правоохоронних органів.

 2019vb3

Особливу увагу присутніх акцентовано на прикладах конкретних порушень законодавства про вибори, які мали місце в минулому та були предметом судових розглядів.  Доведено до відома координати громадського омбудсмена з виборчих прав у Черкаській області з метою інформування про виявлені порушення виборчого законодавства.

Завдання фахівців системи безоплатної правової допомоги під час виборчого процесу – допомогти громадянам реалізувати та захистити їхнє право на вільне волевиявлення. З цією метою, в межах інформаційної кампанії «Я маю право обирати», працівниками центрів у лютому – березні організовуються та проводяться інформаційні та правопросвітницькі заходи з питань виборчого права.

Крім того, упродовж двох днів: 30 та 31 березня поточного року, місцеві центри системи БВПД області, як і в цілому по Україні, працюватимуть у черговому режимі з 09:00 до 17:00 години, з метою забезпечення права громадян на безкоштовне звернення до юристів по правову допомогу шляхом надання консультацій у режимі он-лайн.

Для цілодобового доступу до безоплатної вторинної правової допомоги діє єдиний контакт-центр за номером 0-800-213-103, дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів у межах України.