назад
28.04.17

Фахівці системи БВПД Полтавщини взяли участь у Міжнародному науковому конгресі у м. Харкові

IMGP1126

27-28 квітня 2017 року у м. Харків відбувся ХІ Міжнародний науковий конгрес «Публічне Управління XXI ст.: традиції та інновації», співорганізаторами якого стали Харківський Регіональний Інститут Державного Управління НАДУ при Президентові України та Харківський університетський консорціум.

На заході були присутні науковці, викладачі вищих навчальних закладів, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування, докторанти, аспіранти, представники засобів масової інформації, представники громадських організацій та інші зацікавлені особи. Участь у Конгресі взяв також д.н.держ.упр, проф., перший заступник  директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Полтавській області  Микола Лахижа, де виступив на пленарному засіданні з доповіддю «Розвиток правової спроможності територіальних громад в Україні та роль у цьому процесі системи безоплатної правової допомоги» та під час дебатів у дискусійній  групі «Територіальна громада у вимірах децентралізації владних відносин».

Метою Конгресу стало узагальнення й оприлюднення результатів наукових досліджень у галузі публічного управління та адміністрування і практики державотворення та розробка пропозицій щодо підвищення ефективності діяльності інституцій державної влади та місцевого самоврядування.

         Учасників Конгресу привітали та виступили з доповідями директор ХРІДУ НАДУ при Президентові України, д.соц.н., проф., заслужений працівник освіти України Людмила Бєлова; Президент Національної академії державного управління при Президентові України, д.н.держ.упр., проф.., заслужений юрист України Василь Куйбіда, Президент Національної Академії правових наук України, д.ю. н., проф.., заслужений діяч науки і техніки України Олександр Петришин.

         У своїй  доповіді Микола Лахижа розкрив теоретичні аспекти становлення спроможних територіальних громад та презентовано практику роботи в цьому напрямі у Полтавській області. Наголошено на значній ролі системи безоплатної правової допомоги у становленні спроможних територіальних громад. Під час виступу присутніх ознайомили з  механізмами роботи Регіонального та місцевих центрів БВПД  у Полтавській області та з партнерами у сфері розвитку правової спроможності територіальних громад.IMGP1120

«Вивчення проблематики розвитку правової спроможності територіальних громад свідчить про її належність до комплексу заходів з модернізації публічного управління та місцевого самоврядування, зокрема.  Широту та складність поняття правової спроможності відзначено науковцями та враховано у нормативно-правових актах. Водночас правовий аспект цього процесу залишається недооціненим, хоча й має відігравати ключову роль у процесі реформ.IMGP1175

Досвід Полтавської області переконливо свідчить про значну роль, яку можуть і повинні відігравати для розвитку правової спроможності територіальних громад інституції системи надання безоплатної правової допомоги. Робота з партнерами (громадськими інституціями, органами місцевого самоврядування,  органами державної виконавчої влади, науковими та навчальними закладами) розглядається при цьому як неодмінна складова і додатковий ресурс для досягнення поставлених завдань» – наголосив Микола Лахижа.

         Матеріали Конгресу опубліковано.

Довідково. Конгрес працював у вигляді пленарного засідання та дискусійних груп за такими напрямами:

1. Публічне управління України: глобалізаційні виклики сучасності.

2. Територіальна громада у вимірах децентралізації владних відносин.

3. Інституціональні засади соціогуманітарного розвитку держави.

4. Економічна політика України в умовах децентралізації влади та управління.

5. IT-сфера для публічного управління: проектування майбутнього.

6. Імплементація принципів в діяльності органів публічної влади.

7. Публічне управління в європейських країнах: досвід та перспективи для України (англійською мовою).

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області працює за адресою: м. Полтава, вул. Європейська (Фрунзе), 37/40.

Для забезпечення оперативного реагування на повідомлення про затримання осіб, на звернення громадян про надання правової допомоги та на проблемні питання, які вони порушують, а також для надання роз’яснень законодавства у сфері безоплатної правової допомоги, цілодобово функціонує єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103. Дзвінки зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України безкоштовні.