назад
14.03.17

Фахівці системи БВПД провели низку правопросвітницьких семінарів

09.03.2017 seminar dly chornyhi Galenko

Знання своїх прав допомагає громадянам запобігти їх порушення з боку інших громадян, державних та недержавних інституцій. Саме на правове інформування громадян направлена діяльність Лубенського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та його бюро правової допомоги.

09 березня 2017 року заступник начальника Чорнухинського бюро правової допомоги Жанна Шульга провела семінар в Чорнухинському районному центрі зайнятості для безробітних на тему: «Право на безоплатну правову допомогу в Україні». Присутніх поінформували про види безоплатної правової допомоги та внесені зміни до Закону України «Про безоплатну правову допомогу» в частині розширення кола осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу. Також присутніх ознайомили з основними завданнями відділу та його адресою. По закінченні семінару надано інформаційні матеріали.

В цей день головний спеціаліст Чорнухинського бюро правової допомоги Юлія Галенко провела семінарське заняття для працівників Чорнухинського районного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції в Полтавській області на тему: «Розяснення щодо заповнення електронних декларацій». Фахівець бюро дала відповіді на усі питання, які виникають у процесі заповнення на веб-сайті НАЗК антикорупційної декларації. По закінченню семінару, усі присутні отримали інформаційні матеріали.09.03.2017 seminar dly chornyhi Galenko

Напередодні 06 березня 2017 року головний спеціаліст Хорольського бюро правової допомоги Наталія Тарасенко провела семінарське заняття в Хорольському районному центрі зайнятості для військовослужбовців та учасників АТО. Під час семінару було висвітлено основні положення, які стосуються захисту прав та інтересів військовослужбовців та членів їх сімей. Найбільше учасників семінару цікавили питання, що стосуються отримання земельних ділянок.06.03.2017 seminar Horol sentr zaynyatosti Tarasenko

Відповідно до статті 12 (пункт 14) Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»  учасникам бойових дій надаються, серед інших,  такі пільги: першочергове відведення земельних ділянок для індивідуального житлового будівництва, садівництва і городництва. Відповідно до Земельного кодексу України, зацікавлені в одержанні безоплатно у власність земельної ділянки із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства, ведення садівництва, будівництва та обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибної ділянки), індивідуального дачного будівництва у межах норм безоплатної приватизації, подають клопотання до відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який передає земельні ділянки державної чи комунальної власності у власність відповідно до повноважень, визначених статтею 122 Кодексу. У клопотанні зазначаються цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки.Земельні ділянки можуть бути надані військовослужбовцям у власність у межах норм безоплатної приватизації, визначених статтею 121 Земельного кодексу України, а саме у таких розмірах:

для ведення садівництва — не більше 0,12 га;

для ведення особистого селянського господарства — не більше 2,0 га;

для будівництва і обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд(присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,10 га;

для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,10 гектара.

Такожбуло роз’яснено основні моменти чинного законодавства щодо пільг учасникам бойових дій з оплати  комунальних послуг та пільг на користування транспортом. Крім того, в ході семінару були висвітлені основні положення законодавства про безоплатну правову допомогу, суб’єкти надання та зміни, які нещодавно внесені до діючого законодавства про безкоштовну правову допомогу.

Після завершення семінару головним спеціалістом розповсюджено брошури «БЮРО ПРАВОВОЇ ДОПОМОГИ: ВАШ ЮРИДИЧНИЙ ПРОВІДНИК» та інформаційний матеріал про завдання, місцезнаходження та контактні телефони Бюро.

Нагадуємо, що за отримання безоплатної правової допомоги громадяни можуть звернутися до Хорольського бюро правової допомоги, яке знаходиться за адресою: м. Хорол, вул. Незалежності, 78 А, тел. (05362) 3-32-20.

Чорнухинське бюро правової допомоги знаходиться за адресою: с-ще. Чорнухи,вул. Центральна,30, тел. (05340) 5-17-43.