назад

Фахівці Ужгородського місцевого центру консультують

1014020127   27 жовтня директор Ужгородського місцевого центру з надання БВПД Михайло Давиденко та головний спеціаліст відділу правової інформації та консультацій Василь Кльофа провели прийом громадян на базі дистанційних пунктів доступу до безоплатної правової допомоги: департаменту праці та соціального захисту населення Ужгородської міської ради та управління соціального захисту населення Ужгородської РДА.

    Після звернення до єдиного вікна громадяни підходили до працівників місцевого центру за консультаціями з різних питань, значну частку яких становили питання призначення субсидій, отримання статусу матері-одиночки та питання реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання.
    У зв’язку з тим, що чимало громадян скаржиться, що їм відмовляють у призначенні субсидії через зареєстрованих у їхньому помешканні родичів, які фактично там не проживають, фахівці надали наступну консультацію.
    У випадках, коли у житлі громадян зареєстровані, але не проживають син, дочка, невістка, зять, батько, мати і т. д., це може становити перепону при призначенні субсидій. В такому випадку необхідно звернутись до органу управління житловим будинком (ЖЕК, ОСББ, сільська/селищна рада або інший уповноважений орган) для видачі наступних документів: акту про не проживання зареєстрованої особи (такий акт складається на кожну особу, що зареєстрована, але не проживає), в якому вказується з якого часу особа не проживає; довідку про склад сім’ї, яка видається з урахуванням цих актів (в якій має бути зазначено, що відповідна особа не проживає за адресою згідно акту такого-то). Ці документи необхідно подати разом із заявою про призначення субсидії (в якій зазначається прохання про призначення субсидії на фактично проживаючих осіб) та декларацією (в декларації зазначається, що такі-то особи не проживають). На підставі цих документів соціальний інспектор має перевірити соціально-побутові умови та скласти відповідний акт. Після цього питання про призначення субсидії виноситься на розгляд комісії, яка приймає рішення про призначення чи відмову у призначенні субсидії. Таким чином можна отримати субсидію з врахуванням доходів тільки фактично проживаючих за адресою осіб.
    Також фахівці зазначили, що рішення у відмові надання субсидії може бути оскаржене в суді. У випадку, якщо особи належать до категорії осіб, визначених ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу», які мають право на безоплатну вторинну допомогу, Ужгородським місцевим центром з надання БВПД буде надано адвоката для захисту порушених прав у суді.

    Звернутись до нас можна за контактами: Ужгородський місцевий центр з надання БВПД: м. Ужгород вул. Загорська, 51; тел.: 64-15-03, 64-15-05;

    Чопське бюро правової допомоги, м. Чоп, вул. Залізнична, 1; тел.:(0312) 71-10-59;

    Перечинське бюро правової допомоги, м. Перечин, пл. Ужгородська, 43; тел.: (03145) 2-34-57

    Великоберезнянське бюро правової допомоги, смт. Великий Березний вул. Шевченка, 27; тел.: (03135) 2-34-07.