назад
25.02.19

Фахівці Великобагачанського бюро правової допомоги інформують про найпоширеніші соціальні пільги для багатодітної родини

25022019 PersiyНезважаючи на останні зміни в законодавстві України, зокрема щодо збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати, котра збільшилася до – 4173,00 гривень, деякі сім’ї все одно потребують допомоги.

Проте сьогодні і при таких доходах не кожна родина має змогу в повному обсязі забезпечити утримання родини, особливо, якщо мова йде про багатодітні сім’ї.

Значна кількість багатодітних сімей можуть сплачувати за комунальні послуги зі знижкою в 50%, обираючи між пільгою або субсидією. Пільги дозволяють суттєво знизити величину такого рахунку. Ця пільга жодним чином не залежить від форми власності помешкання, однак є певні вимоги щодо розміру житлової площі. Загалом на одну людину не має припадати понад 21 квадратного метра, а на усю родину додатково надається ще 10,5 квадратних метрів. Якщо загальна квадратура перевищує зазначену планку, то тоді вартість комунальних послуг не зменшується.

Також багатодітні родини мають змогу платити 50% за стаціонарний телефонний зв’язок і встановлювати його без черг.

Діти мають право на безкоштовні ліки, щорічне медичне обстеження, першочергове обслуговування в лікувально-профілактичних закладах та навіть «першочергову госпіталізацію». Діти цієї пільгової категорії мають право на безкоштовне користування пасажирським транспортом.

Однією із пільг для багатодітної родини є отримання квартири від держави, якщо раніше сім’я перебувала в черзі на отримання квартири від держави, то з отриманням відповідного статусу  їй надається право на позачергове отримання житлової площі, незалежно від місця в черзі.

Також пільги надається багатодітній родині, якщо батьки тимчасово не працюють або не мають змоги працювати. В такому випадку держава надає родині соціальні виплати. Розмір соціальних нарахувань становить 75% від суми прожиткового мінімуму.

Пільги для багатодітних сімей в 2019 році передбачають  отримання батьками подовженої відпустки з максимальним строком до 17 календарних днів

Також багатодітні родини звільняються від сплати податку на використання земельних ділянок та від сплати податку на нерухомість.

Багатодітна родина, котра має щонайменше чотири дитини, має право на 50% знижку на вартість навчання для дітей.

Дітям у багатодітних родинах надається знижка на харчування у шкільних закладах чи садочках у розмірі 50%.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у відділі «Великобагачанське бюро правової допомоги» Першого полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за адресою: смт. Велика Багачка, вул. Каштанова, 19а, з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (05345)91-4-26.

 

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номером системи безоплатної правової допомоги – 

0 800 213 103

звінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово)