назад
15.04.19

Фахівці Великобагачанського бюро правової допомоги інформують щодо визнання права власності в порядку спадкування

15.04. 2019

Станом на сьогодні, одним із актуальних питань, що виникає у населення Великобагачанського району – це визнання права власності в порядку спадкування.

При реалізації своїх спадкових прав виникають труднощі у вигляді відсутності оригіналів необхідних правовстановлюючих документів на спадкове майно або помилки в них. В такому випадку нотаріус не може і не має право видавати свідоцтво про право на спадщину.

Оформлення права на спадщину закріплені у Цивільному кодексі України та Законі України «Про нотаріат».

Відповідно до ст. 316 Цивільного кодексу України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Зміст права власності, згідно  статті 317 Цивільного кодексу України, складає право володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

Спадкоємці, відповідно до ч. 1 ст. 1298 Цивільного кодексу України, після закінчення шести місяців мають право отримати свідоцтво про право на спадщину із часу відкриття спадщини, тому спір про спадкування може бути вирішений лише після закінчення цього строку. 

Якщо спадкоємці не прийняли спадщину, їхні вимоги про визнання права власності на спадкове майно не підлягають задоволенню судом тому що, спадкоємці, які звертаються з вимогою про визнання права власності на спадкове майно, повинні пред’явити відповідні документи, такі як, копії документів із спадкової справи, якщо така справа заводилася нотаріусом; довідки з сільських, селищних рад за місцем проживання спадкодавця.

Лише тільки після прийняття спадщини спадкоємці можуть виступати Позивачами у спорах про визнання права власності у порядку спадкування.

У листі Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ від 16.05.2013 № 24-753/0/4-13 «Про судову практику розгляду цивільних справ про спадкування» (п.3.3), найпоширенішою причиною звернення особи до суду в справах про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування є неможливість спадкоємцями, які прийняли спадщину, оформити своє право на спадщину в нотаріальній конторі з причин відсутності правовстановлюючих документів на спадкове майно на ім’я спадкодавця та/або відсутності державної реєстрації нерухомого майна спадкодавцем.

Право власності незалежно від часу прийняття спадщини належить спадкоємцеві з часу відкриття спадщини (частина п’ята статті 1268 ЦК України), проте право власності на нерухоме майно у разі прийняття спадщини виникає у спадкоємця з моменту державної реєстрації речового права на нерухоме майно (стаття 19 Закону України “Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень”).

Крім того, якщо документи, що засвідчують право власності на нерухоме майно, існували, проте були втрачені власником, та не можуть бути відновлені в передбаченому законом порядку, застосовується ст. 392 ЦК України, відповідно до якої: позов про визнання права власності може бути пред’явлений, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати власником документа, який засвідчує його право власності.       

Також, звертаючись до суду з позовом щодо визнання права власності, необхідно правильно визначати відповідача по справі. Згідно положень ЦК України, відповідачами по справі мають бути інші спадкоємці. Тобто, якщо спадкоємців кілька, а до суду звертається тільки один — відповідачами мають бути інші спадкоємці. Якщо спадкоємець лише один, то відповідачем має бути територіальна громада за місцезнаходженням спадкового майна, оскільки вона вважається «спадкоємцем останньої черги» (наприклад, для села представником громади є селищна, сільська рада  і т.д.).

Спадкоємці мають змогу реалізувати та оформити свої спадкові права не тільки у нотаріуса, але і через  суд, у випадку виникнення проблем. Разом з тим перед зверненням до суду варто провести ретельну підготовку та зібрати максимальну кількість документів і доказів на підтвердження позовних вимог, а також спробувати усі інші шляхи для оформлення спадщини і лише потім пред’являти позов.

Також слід зазначити, що після отримання судового рішення потрібно зареєструвати його в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, оскільки будь-яке права власності на нерухоме майно підлягає державній реєстрації.

Нагадаємо, детальну інформацію з питань надання правової допомоги можна отримати у Великобагачанському бюро правової допомоги за адресою: смт. Велика Багачка, вул. Каштанова, 19а, з понеділка по п’ятницю з 9.00 до 18.00 або за тел. (05345)91-4-26.

Інформацію про адресу найближчого місцевого центру чи бюро правової допомоги можна отримати за єдиним телефонним номеромсистеми безоплатної правової допомоги – 0 800 213 103 (дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів в межах України, цілодобово).