назад

Факти, що мають юридичне значення, встановлює суд

fact     Жінка, яка звернулася до Волочиського бюро правової допомоги, що є відділом Хмельницького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, запитувала, чи можна довести факт спільного проживання (однією сім’єю без реєстрації шлюбу) з чоловіком, який помер.

     Згідно із законодавством справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, розглядаються у цивільному процесі в порядку окремого провадження. Детально алгоритм дій у такій ситуації пояснює Алла Байда, в.о.  начальника Волочиського бюро правової допомоги.

     Відповідно до ч. 1, п. 5 ч. 2 ст. 234 ЦПК України окреме провадження – це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав та інтересів особи, або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав, або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

     Відповідно до ст. 256 ЦПК суд розглядає справи про встановлення факту: 1) родинних стосунків між фізичними особами; 2) перебування фізичної особи на утриманні; 3) каліцтва, якщо це потрібно для призначення пенсії або одержання допомоги по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню; 4) реєстрації шлюбу, розірвання шлюбу, усиновлення; 5) проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без шлюбу; 6) належності правовстановлювальних документів особі, прізвище, ім’я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім’ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті; 7) народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження; 8) смерті особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту смерті; 9) смерті особи, яка пропала безвісти за обставин, що загрожували їй смертю або дають підстави вважати її загиблою від певного нещасного випадку внаслідок надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру.

     Заява фізичної особи про встановлення факту, що має юридичне значення, подається до суду за місцем її проживання. Справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення, відкриваються у суді поданням заяви, яка має відповідати загальним правилам щодо змісту і форми позовної заяви, встановленим ст. 119 ЦПК. Однак, крім загальних реквізитів, у заяві повинні наводитися дані про те, який конкретно факт просить встановити заявник і з якою метою, а також докази, що підтверджують неможливість одержання або відновлення документів, які посвідчують цей факт. До заяви додаються докази, що підтверджують викладені в заяві обставини, і довідка про неможливість відновлення втрачених документів (ст. 258 ЦПК).

     Факт спільного проживання сторін однією сім’єю без шлюбу може бути підтверджено такими доказами: акт обстеження матеріально-побутових умов, який може скласти депутат місцевої ради та має бути підтверджений свідками; довідка про поховання; інші документи, що підтверджують, що чоловік та жінка проживали за однією адресою, однією сім’єю. Факт проживання однією сім’єю підтверджуєтьсятакож свідками, якими можуть бути сусіди.

     У разі невідповідності заяви зазначеним вище вимогам, суд відповідно до ст. 121 ЦПК постановляє ухвалу про залишення заяви без руху і надає заявникові строк для виправлення недоліків. У разі невиконання вказівок суду заява вважається неподаною і повертається заявникові, про що суддя постановляє мотивовану ухвалу.

     Якщо при вирішенні питання про відкриття провадження у справі суддя дійде висновку, що із заяви про встановлення факту, який має юридичне значення, випливає спір про право, він постановляє ухвалу про відмову у відкритті провадження у справі, а якщо спір про право буде виявлений при розгляді справи, – залишає заяву без розгляду.

     Для забезпечення правильного і своєчасного розгляду справ про встановлення фактів, що мають юридичне значення, у кожній справі після її порушення суддя повинен з’ясувати, які фізичні особи і організації можуть бути заінтересовані у вирішенні цієї справи і підлягають виклику в судове засідання. Залежно від мети встановлення фактів заінтересованими особами в цих справах можуть бути, наприклад, відділи соціального захисту населення, управління Пенсійного фонду України, відділи РАЦСу та ін.

     Заявники й залучені до участі у справі заінтересовані особи мають право подавати докази на підтвердження обґрунтованості чи необґрунтованості заяви про встановлення факту, що розглядається судом, брати участь у дослідженні обставин справи, оскаржувати рішення і ухвали, вчиняти інші процесуальні дії, передбачені статтями 27, 27′, 31 ЦПК.

     Зміст рішення, постановленого у справі про встановлення факту, що має юридичне значення, має відповідати вимогам ст. 215 ЦПК. У рішенні зазначаються відомості про факт, встановлений судом, мету його встановлення, а також докази, на підставі яких суд установив цей факт. Рішення суду про встановлення факту, який підлягає реєстрації в органах державної реєстрації актів цивільного стану або нотаріальному посвідченню, не замінює документів, що видаються цими органами, а є лише підставою для їх одержання (ч. 2 ст. 259 ЦПК).

*   *   *

     Якщо Ви або Ваші знайомі зіткнулися з правовими проблемами, нагадаємо, що вразливим категоріям громадян держава гарантує безоплатну вторинну правову допомогу. Щоб отримати таку допомогу, необхідно звернутися до місцевого центру  з надання БВПД або у бюро правової допомоги

     Хмельницький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Хмельницький, Віньковецький, Волочиський, Городоцький, Деражнянський, Летичівський, Старосинявський, Ярмолинецький райони там. Хмельницький). Адреса: м. Хмельницький, вул. Соборна, буд. 75, 2 поверх. Тел. 0382 65-77-88.

     Кам’янець-Подільський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування Кам’янець-Подільський, Дунаєвецький, Новоушицький, Чемеровецький райони та м. Кам’янець-Подільський). Адреса: м. Кам’янець-Подільський, вул. Пушкінська, буд. 44. Тел. 03849 5-01-59.

     Старокостянтинівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Старокостянтинівський, Красилівський, Теофіпольський райони та м. Старокостянтинів). Адреса: м. Старокостянтинів, вул. Миру, буд. 1/2, 1 поверх. Тел. 03854 4-54-75. 

     Шепетівський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (територія обслуговування — Шепетівський, Білогірський, Ізяславський, Полонський, Славутський райони та міста Шепетівка, Нетішин і Славута. Адреса: м. Шепетівка, вул. Героїв Небесної Сотні, буд. 44. Тел. 03840 4-00-15. 

     Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги — 0-800-213103.