назад
17.12.18

Фестиваль прав людини у Кривому Розі

48411349 207885566782135 8047053302765977600 nПравопросвітництво, доступна безоплатна правова допомога, громадянська освіта, освіта у сфері прав людини – це все складові одного процесу – підвищення рівня правової свідомості, освоєння людьми правових інструментів для вирішення своїх проблем. Для того, щоб прикути увагу суспільства до цього питання і дати можливість дізнатись про різні ініціативи, почути думки експертів-криворіжців та правників з інших міст у Кривому Розі організували Фестиваль прав людини. Він пройшов на базі Криворізького економічного інституту 15 грудня.

Його співорганізаторами виступило одночасно багато різних організацій: Перший криворізький місцевий центр з надання БВПД, Криворізький економічний інститут, ГО “Об’єднання Відповідальних Громадян», Криворізька загальноосвітня школа №111, ГО “Основи свідомості”, Благодійна організація “БТ “Шанс”, ініціатива написання листів Amnesty International Ukraine (Олександр Богун), ГО “Фонд “Професійний розвиток” та інші.

У свій вихідний на Фестиваль завітали дорослі і діти, які мали змогу переглянути фотовиставку про права людини від Об’єднання відповідальних громадян та виставку соціального плакату «Я маю право!». Остання  – це роботи студентів Кривого Рогу. Тож відвідувачі фестивалю мали змогу побачити і почути думку молоді про свої права.

Різні організації презентували свою діяльність.

Серед цікавинок під час фестивалю – жива бібліотека, яку створила команда ГО «Об’єднання Відповідальних Громадян». Серед живих книг також — людина на візку, людина-носій ВІЛ, колишній наркозалежний, людина, яка відбувала покарання в місцях позбавлення волі, слабочуючі люди, уродженець Америки, який мешкає в Кривому Розі і представник вірменської спільноти в місті. Слухаючи один одного, учасники вчились бути толерантними разом.

Представники Полку патрульної поліції в м.Кривому Розі вчили присутніх правилам дорожнього руху та знайомили з проектом “Шкільний поліцейський”. Учасники отримали інформацію про те, як протидіяти домашньому насильству та дізнались про ініціативи БО БТ “Шанс”. Інформаційний банер надихнув навлаштування флешмобу “Говори проти насильства, не мовчи!”

Актор Павло Осіков  розказав мовою мистецтва про добро і зло, чуйність і жорстокість. Він наголосив на тому, що турбуючись про безпеку серед дітей, просто мусимо почати виховання дітей з добра, толерантності, взаємоповаги, поваги до честі і гідності іншої людини.

Команда Першого криворізького центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги розповсюджувала буклети та надавала правові консультації. Серед новин — презентація платформи правових консeльтацій WikiLegalAid, де кожен охочий зможе отримати перевірену, актуальну, доступну правову інформацію.

ГО “Основи свідомості” вела просвітницьку роботу стосовно прав учасників освітнього процесу. Навчальні заклади також презентували свою роботу. Так, Криворізька загальноосвітня школа № 111 ділилася досвідом з криворізькою спільнотою щодо роботи з освіти демократичного громадянства та освіти з прав людини. Юридичні клініки Криворізького економічного інституту та Донецького юридичного інституту МВС України, Українська асоціація студентів як студентські осередки ділились своїми напрацюваннями.

У рамках Марафону написання листів відбувся збір підписів на підтримку жінок-правозахисниць. Це всесвітня ініціатива, яка впроваджується і в Кривому Розі.

Криворізьке міське правозахисне товариство та Об’єднання Відповідальних Громадян презентували і Мандрівний фестиваль документального кіно про права людини Docudays.UA, який проводиться в місті щороку в грудні. Під час фестивалю йшла мова про захист прав дітей з інвалідністю, внутрішньо переміщених осіб, ветеранів війни. Так, «Особливий дотик» та «Асоціація допомоги людям з розладами різного спектру аутизму “Інші грані” – це громадські організації, яка опікуються захистом особливих діток і які розмістили фотовиставку і розказали про свої плани у сфері відстоювання інтересів дітей.

Про соціальний захист ветеранів війни та підтримку атовців розказали представники Координаційного центру допомоги (ГО “Набат-Кривбас”). Команда ГО “Егіда Центр” та БО БТ “Мережа” презентували гру “Бути жінкою” та розказували про захист прав внутрішньо переміщених осіб. Ще учасниками фесту були підлітки, які представляли проект від БО БТ “Мережа”. Там, де говорили про права, говорили і про безпеку. Тінейджери розказували, що вони роблять, щоб світ покращився прямо зараз.

Працювала на фестивалі локація ProBono юридичні послуги Асоціація ОСББ “Місто новацій” та відбувалось консультування про інструменти місцевої демократії від  ГО “РедХаб”. Матеріали про доступ до публічної інформації та про реєстрацію громадських організацій були доступні всім.

Серед гостей фестивалю: Правозахисна Група “СIЧ” (Дніпро) з темою: “Місцевий індекс прав людини” та ГО “Український інститут з прав людини» (тема “Доступ до публічної інформації”).

Спільними зусиллями було організовано: 12 локацій, 6 дискусій та тренінгів, 2 виставки, живу бібліотеку. Працювала зона безкоштовних юридичних консультацій та дитяча локація. Максимум правової інформації, максимум доступності та зрозумілості, і головне – спільнота, яка об’єднана однією мрією!

Важливі контакти

Цілодобова гаряча лінія для постраждалих від насильства 0-800-500-335

Маєте питання стосовно дитини і потребуєте підтримки? Телефонуйте 0-800-500-225 (з 12.00 до 16.00). Також памятайте, що діти мають право на призначення адвоката за рахунок держави для захисту їх інтересів.

ГО “Основи свідомості”: вул.Героїв АТО, 30в, каб.411

ГО «Набат-Кривбас»: пл.Визволення, 2.

Всеукраїнська гаряча телефонна лінія – 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно з мобільних та стаціонарних телефонів в межах України).

{gallery}news/2018/12/6{/gallery}