назад

Фінансові зобов’язання держави перед адвокатами за надання безоплатної вторинної правової допомоги будуть виконані у повному обсязі

financeЗміни до Державного бюджету України на 2017 рік, схвалені Верховною Радою України 13 липня та підписані Президентом України 1 серпня, передбачають, зокрема, збільшення обсягу фінансування системи безоплатної правової допомоги. Це зумовлено зростанням у поточному році більш ніж учетверо кількості щомісячних звернень за безоплатною правовою допомогою порівняно з 2016 роком, та, відповідно, більш ніж двократним зростанням кількості випадків представництва адвокатами інтересів громадян, які належать до вразливих категорій, у цивільних та адміністративних справах. Сьогодні, 02 серпня, зазначений Закон України опублікований в офіційній газеті Верховної Ради “Голос України”, отже зазначені зміни наберуть чинності завтра – 03 серпня 2017 року.

Цей факт, що став черговим підтвердженням значної потреби українських громадян у послугах системи БПД та довіри до неї, зумовив також і зростання фінансових зобов’язань за надану адвокатами правову допомогу. На жаль, під час формування Державного бюджету на 2017 рік не були враховані пропозиції Координаційного центру з надання правової допомоги та Міністерства юстиції щодо необхідності суттєвого збільшення видатків за цим напрямом з огляду на прогнозоване збільшення кількості клієнтів, які потребують безоплатної правової допомоги, що, у свою чергу, призвело на поточний момент до виникнення кредиторської заборгованості перед адвокатами.

Пропозиції Координаційного центру щодо збільшення обсягів фінансування на оплату послуг адвокатів, а також оплату праці працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, було підтримано на засіданні колегії Міністерства юстиції 22 червня поточного року та ініційовано їх внесення до проекту змін до Державного бюджету України на 2017 рік.

Зазначеними змінами передбачається збільшення обсягів фінансування на оплату послуг та відшкодування витрат адвокатів з надання безоплатної вторинної правової допомоги на 30,1 млн.грн.

Нагадаємо, з 1 січня 2018 років розмір оплати послуг адвокатів за надання БВПД збільшується удвічі відповідно до постанови Уряду від 21 грудня 2016 року №1048.

Зміни до Державного бюджету передбачають також збільшення видатків на оплату праці працівників центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в обсязі 20,1 млн.грн., з огляду на недостатній рівень оплати праці висококваліфікованого персоналу центрів на фоні значного збільшення навантаження.

Внесені зміни враховують об’єктивну потребу у забезпеченні доступу до професійної правничої допомоги громадянам, які перебувають у складній правовій ситуації та мають право на таку допомогу.

Таким чином, сьогодні вживаються усі можливі заходи для забезпечення гарантованого державою правового захисту громадян та відповідального партнерства з адвокатами, які надають безоплатну правову допомогу.

Довідково: адвокати надають безоплатну вторинну правову допомогу на підставі доручень, виданих центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Суб’єкти права на таку допомогу визначені статтею 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу», насамперед це найбільш соціально вразливі категорії населення – малозабезпечені особи, внутрішньо переміщені громадяни, учасники АТО, діти-сироти та інші.

Протягом 5 років в Україні створено повноцінну систему безоплатної правової допомоги, що нині налічує понад 550 точок доступу по всій країні та за період функціонування забезпечила захист та консультування з правових питань понад 900 тисячам українців.