назад

Формуємо правову обізнаність сільських школярів

   22 березня 2017 року заступником директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Київській області Іриною Іванчук проведено правоінформаційний захід з учнями старших класів на базі Маловільшанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 2, що на Білоцерківщині.

   Під час зустрічі з учнями говорили про шляхи відновлення прав людини, у разі їх порушення, можливі способи оскарження рішень, дій чи бездіяльності органів влади та посадових осіб, про стан доступу до правосуддя. Особливо зацікавило школярів, яким чином особа може отримати від держави безоплатну вторинну правову допомогу на захист чи представництво в суді, які категорії осіб можуть претендувати на таку допомогу та як працюють центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.
     Увагу учнів також привернуло питання, яким чином відбувається інформування центрів з надання БВПД про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, про можливість такого повідомлення родичами затриманого, та у які строки зобов’язаний прибути призначений адвокат до затриманої особи.

  Окрім цього, для учасників заходу представником Регіонального центру розкрито тему особливостей кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх. На прикладах життєвих ситуацій обговорили питання, за які правопорушення та у яких випадках несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову та кримінальну відповідальність неповнолітні. З інтересом підлітки сприйняли інформацію, за які види злочинів наступає кримінальна відповідальність у віці від 14 до 16 років. Присутні на заході учасники зробили висновок, що правові знання потрібні, і що “поінформований — значить озброєний”.